Русия глоби Туитър заради призиви за протест на Навални

Русия глоби Туитър заради призиви за протест на Навални


Московски съд наложи днес глоба от 8,9 млн. рубли (118 хил. долара) на Twitter за отказа на социалната мрежа да изтрива постове с призив към младите хора да протестират в подкрепа на вкарания в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, предаде ДПА.

Според съда нарушението е било извършено в средата на януари преди демонстрациите. Агенция Интерфакс съобщи, че съдът планира да вземе на по-късен етап решение във връзка с подобни обвинения срещу Фейсбук, отправени от медийния регулатор „Роскомнадзор“. Самият Роскомнадзор вече обяви налагането на съответни глоби срещу социални мрежи. Това стана още в началото на тази година.

В края на януари десетки хиляди излязоха по улиците на много руски градове с настояване Навални да бъде освободен. Руските правораздавателни органи обвиняват негови приближени, че умишлено подтикват непълнолетни лица чрез социалните мрежи да участват в неразрешени публични прояви.

Критици казват, че атаките срещу социалните мрежи ограничават правото на свобода на словото. В Русия вече са блокирани стотици уебсайтове, вкл. на противници на режима.

Още по темата