Украйна е желан и перспективен пазар за морските ни курорти

Украйна е желан и перспективен пазар за морските ни курорти


Украйна е желан и перспективен пазар, като страната е на трето място по посещение на туристи с ръст от 377% от началото на годината по данни на ЕСТИ за пренощували туристи в местата за настаняване, спрямо миналата година. Това стана ясно след срещата на министъра на туризма Стела Балтова с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна.

Основна цел на визитата е възможността за разширяване и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между България и Украйна в областта на туризма.

От месец юни възстановяването на туристическия сектор у нас е трайна тенденция, а министерството на туризма работи в тясно сътрудничество със здравните власти, за да бъде гарантирана сигурността на гостите на българските курорти.

Пристигащите от Украйна пътуват основно с коли и автобусен транспорт, всяка седмица има и регулярни полети до Бургас.

Мариана Олескив, която е за първи път у нас, изразява увереност, че България е една от любимите дестинации за украинските туристи заради гостоприемството и чувството за украинските туристи, че са си у дома. Тя отбелязва, че нейната страна също може да предложи разнообразен и интересен туристически продукт, особено в област Бесарабия, където има българска общност с богати исторически корени и културни традиции. В областта може да се практикува винен и кулинарен туризъм и в момента се подготвя голям есенен фестивал с такъв фокус.

Отбелязана бе и необходимостта от активно сътрудничество в областта на кадрите, обучението на персонала и приоритетното издигане на имиджа на професиите в сферата на туризма – въпрос, актуален както в България, така и за Украйна. Представителите на туристическия сектор потвърждават, че хотелиерите са най-доволни от украинските сезонни работници по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 хиляди чуждестранни работници в момента се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Голяма част от тях повишават квалификацията си, обикват България и често се завръщат и като туристи.

Предложено е през 2022 година да се проведе в България бизнес форум за детско-юношески туризъм, тъй като много активно се работи и с деца от Украйна, които идват на лагери по нашето Черноморие.

Добро влияние върху туризма оказа и съдействието от страна на министерството на туризма  при разрешаването на проблема с украинските автобуси с туристи, които бяха възпрепятствани при преминаването си през Румъния през месец май.

Още по темата