Доц. Кунчев: Притеснява ни каква ще е ситуацията с COVID

Доц. Кунчев: Притеснява ни каква ще е ситуацията с COVID


„Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист за лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно.“ Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора. Носенето на маските на закрито може да отпадне например за фризьорските салони.

„Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани и са в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава“, посочи главният здравен инспектор пред БНТ.

Той добави, че ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският щам е най-разпространеният, а в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден. „Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлива. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация“, заяви Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен: „Подготвени означава 70-75%. Ако искате можем да направим експеримент – някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате – „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк. Няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци“, обясни специалистът.

По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.

„В „Александровска“ болница има много грешки в издаването на сертификатите. Не е уставен индийският щам в страната ни, очаква ни по-спокойно лято“, каза още доц. Кунчев.

Той коментира казуса с пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев: „Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря. Година и половина той не знаеше какво е работно време. Ситуацията е неприятна.“

Още по темата