Испания удължи извънредното положение до 9 май

Испания удължи извънредното положение до 9 май


Испанският парламент одобри удължаване с шест месеца на извънредното положение, обявено за борба с увеличаването на заразените с новия коронавирус, информира „Франс прес“.

Правителството на премиера Педро Санчес в неделя обяви първоначално 15-дневно извънредно положение, а удължаването, одобрено от депутатите, означава, че то ще продължи до 9 май догодина.

Мярката позволява 17-те регионални правителства на Испания да налагат мерки за ограничаване на мобилността на хората, като например нощен комендантски час и затварянето на границите си.

Удължаването беше одобрено със 194 гласа „за“, 53 „против“ и 99 „въздържал се“, включително от депутатите от основната опозиционна консервативна Народна партия, която призова извънредното положение да бъде удължено само до декември.

„Широк хоризонт на сигурност и стабилност е предоставен на регионалните правителства, които могат да приемат в координация със здравното министерство необходимите мерки за борба с COVID-19“, написаха в „Туитър“ от кабинета на министър-председателя след гласуването.

Властите на автономните общности Кастилия – Ла Манча и Кастилия и Леон вече въведоха ограничения за влизането и излизането от техните територии заради пандемията от коронавируса. Мерките ще са в сила до 9 ноември. Подобни мерки бяха взети вече от още шест испански автономни общности.

Испания регистрира почти 20 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, а общият брой на заразените с вируса в страната вече е 1 136 503.

Още по темата