Кандидат-премиерът на ИТН каза цялата истина за обучението си в Австрия

Кандидат-премиерът на ИТН каза цялата истина за обучението си в Австрия

Не съм абсолвент на университета Алпе Адрия в Клагенфурт, а специализант със защитен научен проект там. Това каза за БТА номинираният за министър-председател Пламен Николов „Има такъв народ“.
Авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, твърди, че Пламен Николов не е бил възпитаник на университета, съдейки по официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.
Николов бе категоричен, че е редно запитването от австрийска страна, да бъде отправено не към университета в Клагенфурт, а към австрийското министерство за образование, наука и култура, тъй като става въпрос за научен проект „Феноменологията и фазите на преживяване при възприемането на субективното време“.
„Благодарение на него съм защитил своя дисертационен труд пред ВАК“, поясни Николов.
Проектът, чиято снимка Николов изпрати, е послужил за защита на докторската му теза в България. Николов коментира, че именно австрийското министерство са присъдили стипендията Ернст Мах, а университетът в Клагенфурт просто е бил мястото, където реализира своя научен проект.
Той уточни, че докато е бил там, е ползвал библиотеката и научния ресурс на тримата професори, които са били споменати и по време на пресконференцията. Двама от тях са още живи и здрави, посочва Николов, визирайки имената на Manfred Moser, Michael Polemis. Николов благодари за подкрепата им.
Именно посредством реализацията на проекта, Николов защитава и дисертационния си труд пред Специализирания научен съвет по философия към Висшата атестационна комисия /ВАК/ към МС на Република България.
Николов припомни, че докторските степени тогава са се присъждали от ВАК, а само аспирантурите са се водили към някакво научно звено – университет или академия.
„В този смисъл аз съм аспирант на СУ, но доктор на ВАК“, уточни Николов./Блиц.БГ

Още по темата