Напрежение и викове: „Оставка” в парламента

Напрежение и викове: „Оставка” в парламента

Парламентът обсъжда днес проекторешението за персонални промени в Министерския съвет. Точката беше включена в дневния ред в началото на пленарното заседание. Дебатите ще се предават пряко по БНТ и БНР. В залата са вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова и министри от кабинета.
Дебатите преминаха под викове „Оставка” от страна на опозицията в лицето на БСП. Те избухваха многократно и няколко пъти прекъсваха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, докато четеше
декларация по повод вчерашното изказване на президента Радев на площада.
„Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към легитимно избраното правителство и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България.
От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България”, се посочва в декларацията.
Докато от ляво се чуваха възгласи за оставка, от дясно „Обединени патриоти” и ГЕРБ ръкопляскаха.
Дариткова посочи, че Румен Радев е показал, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява задълженията си,
целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза. По думите ѝ вчера той е призовал не само към разпускане на НС, но и за промяна на Конституцията.
Дариткова констатира, че призивите на държавен глава от площада и на разследван за престъпления олигарх съмнително съвпадат. Тя посочи, че президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение, след като член на стратегическия съвет на президента е задържан за спирането на метрото в София.
„Подбудителството към престъпление и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент”, обърна се Дариткова към Радев. По думите ѝ президентът през целия си мандат системно е демонстрирал неуважение към институцията парламент и не присъствал дори при решаването на съдбата на обществото при въвеждането на извънредното положение.
„В условията на пандемия вместо да приеме подадената от правителството ръка Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото”, каза Дариткова. Тя настоя, че Радев руши демокрацията и на практика отправя призиви за еднолично управление.
Напрежението в пленарна зала продължи и след това, като от БСП неколкократно призоваха премиерът Бойко Борисов да дойде в НС и да мотивира рокадите, които прави в кабинета си.
„Тук ми липсва именно този, който предлага промените – министър-председателят. За пореден път той се крие и неглижира институцията Народно събрание”, каза от трибуната заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов. Той поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента „да обясни къде е неговата оставка и кога ще я подаде той”.
По-късно председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че премиерът Борисов няма да дойде в залата, което предизвика поредните скандирания „Оставка” от страна на депутатите на БСП.
Докато вицепремиерът Томислав Дончев представяше номинациите на новите министри, депутатите-социалисти скандираха „оставка“ и „още“ (оставки на министри). Маноил Манев от ГЕРБ определи ставащото като срам. „Време е да спрем всичко това“, призова той.
От левицата атакуваха финансовия, здравния и икономическия министър с познати вече аргументи.
„Защо правите тези промени, г-н Борисов, кога ги планирахте – когато чухте вътрешния си глас на прозрението или нещо Ви кънти под прозорците“, откри дебата Красимир Янков от БСП. „Имате още провалени министри, защо не ги сменяте, или ще има още траншове, кога ще е Вашата оставка“, продължи той задочния диалог с премиера.
По думите му, смяната на Ангелкова е победа за Валери Симеонов, който отдавна воювал с нея и в дванайсет без пет е успял. „По-интересна е оставката на Владислав Горанов – 700 млн. лв, 60 млн. лв, за които хората очакват да се потърси отговорност“, добави Янков. „Единственият начин да легитимирате участие в следващия политически живот е, ако изборите не се организират от ГЕРБ“, подчерта депутатът. Според левицата, Младен Маринов за седмица е заличил цялата си кариера с парк „Росенец“ и бито момче.
„За няколко месеца какво може да направи нов министър в катастрофиралото здравеопазване“, продължи с анализа си Янков. По-логично, смята той, щеше да бъде Ананиев да замени Боил Банов като министър на културата, така щеше да блесне кадровият ви дефицит. За оставката на Караниколов било достатъчно това, което се е случило с ББР.
Колегата му Румен Гечев критикува фискалната политика на Владислав Горанов. След промените правителството ще се опита да постигне ефекта на „вампирясване“ – тепърва да съживява фалирали фирми, смята той. Най-големият фал на министъра е Държавната комисия по хазарта и източените 700 млн.лв., изтъкна Гечев. И допълни, че ОЛАФ е дала слаба оценка на митниците в България.
Валентин Николов от ГЕРБ коментира какво ще се случи, ако оставката на премиера и правителството бъде подадена.
„Този олицетворяващ протеста господин Радев ще направи кабинет – но протестиращите са десни, те не искат „Белене“, „Балкански поток“, левицата обаче ги иска, та се чудя кого ще сложи Радев за министър на енергетиката – ваш човек или техен, как ще се разберете, попита той. Чудя се и кой ще е министър на финансите – ваш или техен в служебното правителство, около коя икономическа идеология ще бъде създаден служебният кабинет“, допълни още Николов.
Единственото, подчерта той, което ни спира от оставка е отговорността да не влезем в хаос, караницата за лидер във вашата партия /БСП/ да се пренесат в държавата и да отклони България от пътя, по който сме влезли. Категорично не трябва да заставаме зад юмрука, а зад протегната ръка, с този ремонт протягаме ръка, не викайте „оставка“, защото не знаете до какво ще ви доведе тя, призоваха от ГЕРБ.
Корнелия Нинова за пореден път обяви, че искат смяна на „мафиотския модел“ на управление с върховенство на закона и правова държава. „Днес Борисов предлага запазване на модела, имитация на промяна, мимикрия, посочи тя и допълни, че винаги, когато има проблем, се гори бушон, за да се спаси системата. Вие сменяте министри при съмнения за корупция, за да спасите корупцията“, изтъкна тя.
По думите ѝ, истинският мотив за рокадите е страх от хората и от търсене на отговорност,
а целта – оцеляване на всяка цена. За четири години управление от БСП са преброили над 25 грандиозни корупционни скандала, а некомпетентната, според тях, политика във всички сектори е източник на кризи./Вести БГ

Още по темата