Първият случай на COVID-19 в Бразилия е от февруари 2019 година?

Първият случай на COVID-19 в Бразилия е от февруари 2019 година?

Снимка: Pixabay.com

Първият случай на COVID-19 в Бразилия е регистриран през февруари 2020 година, но наличието на вируса е установено в отпадните води в южната част на страната още на 27 ноември. Това предполага, че вирусът е циркулирал месеци по-рано. Ситуацията е аналогична с тази в Италия, където COVID-19 е установен в отпадните води на Милано през декември 2019 година, макар първият случай да е обявен през февруари 2020 година. 

Сега ново проучване предполага, че SARS-CoV-2 се е разпространил северо-източната част на страната през февруари 2019 година, като повечето инфекции са протичали безсимптомно. Вероятно големите мероприятия през февруари, като традиционния карнавал (21-25 февруари) са ускорили разпространението на вируса в цялата страна.

Това показват резултати от изследване на 989 проби, взети преди обявяването на първия случай на COVID-19  в страната, публикувано в journalofinfection.com.

Става въпрос за безсимптомни пациенти. Според учените безсимптомните пациенти замърсяват маските си и предметите, които ползват (мобилни телефони, дръжките на вратите, нощни шкафчета..) и така способстват за предаването на инфекцията. Много малко от изследванията са съсредоточени върху разпространението на безсимптомните инфекции.

Източник: Actualno.com

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата