Едва 5,2 на сто от испанците са се срещнали с коронавируса

Едва 5,2 на сто от испанците са се срещнали с коронавируса


Само 5,2 на сто от населението на Испания е било изложено на новия коронавирус, сочат резултати от последния етап на националното изследване за антитела сред населението на страната, предаде Ройтерс.

В изследването са обхванати 70 000 души от цяла Испания, които били подложени на тестове три пъти за последните три месеца.

Резултатите сочат, че присъствието на вируса не е ограничено значително за периода след публикуването на предварителните резултати през месец май.

Стотици хиляди испанци в региони на Каталуния и Галисия отново са под карантина. Причината: нови огнища на заразата, тръгващи от баровете. От март до юни в Испания важаха едни от най-строгите карантинни мерки в света.

През последните дни в Испания отново бяха регистрирани повече случаи на зараза с новия коронавирус. Някои региони прибегнаха до драстични мерки. В събота бе наложена карантина в каталунския регион Сегрия. А снощи същото сполетя и областта А Марина в провинция Галисия. Там местните власти наложиха пълна блокада на 14 селища. Мярката е в сила от нощта срещу понеделник (6 юли) и ще остане в сила най-малко до петък. Забранено е събирането на едно място на повече от десет души.

Баровете са новите огнища?

Във въпросната област в Галисия живеят 70 000 души. Местните жители могат да напускат района само ако работят в друго населено място и пътуват с тази цел. Според здравните власти новозаразените с новия коронавирус са над 250, от които над 110 са в град Луго. Новото огнище на заразата са баровете. Затова те, както и ресторантите в района, ще работят с намален капацитет – те ще допускат двойно по-малко клиенти в помещенията си.

След 5 дни ще бъде направен нов обстоен преглед на обстановката. малко след това – на 12 юли – в Галисия трябва да се проведат местни избори.

От испанското здравно министерство увериха, че за да се спре разпространението на заразата, правилата за социална дистанция и карантинните мерки трябва да се спазват стриктно.

В Каталуния мерките за ограничаване на пандемията бяха върнати ден по-рано. Там са засегнати над 200 000 души – във и около град Лерида. Никой не може да напуска района – освен ако причината не е свързана с работата му. На всички входни и изходни пунктове в областта са изградени полицейски контролни постове.

Испания – сред най-тежко засегнатите в Европа

Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа – заедно с Великобритания и Италия. Над 205 000 души в страната се заразиха с новия коронавирус, а жертвите вече надхвърлят 28 000. На 14 март, в най-тежката фаза от пандемията, в Испания бяха наложени едни от най-строгите карантинни мерки в света. Те бяха разхлабени през май, а извънредното положение беше отменено на 21 юни. Оттогава 47 милиона испанци могат отново да се движат свободно из страната, а на чужденците е позволено отново да почиват в Испания.

Още по темата