България установява дипломатически отношения с карибски остров с 150 хил. население

България установява дипломатически отношения с карибски остров с 150 хил. население


Министерският съвет прие решение за одобряване на текста на комюнике за установяването на дипломатически отношения между  България и Сейнт Лусия.

Сейнт Лусия е член на Общността на карибските държави (CARICOM). През втората половина на 2019 г. островната страна бе ротационен председател на Конференцията на държавните глави на КАРИКОМ, който е най-висшият орган на Общността с правомощия при определянето на политиката й, сключването на международни договори и влизането в отношения с международни организации и държави.

На този етап не се предвижда предприемането на стъпки за акредитиране на посланик.

Сейнт Лусия  е островна държава в източната част на Карибско море, разположена е върху едноименен вулканичен остров, част от групата на Малките антилски острови. Столицата е Кастрийс. В южната част на острова има верига от 18 вулканични конуса и голям брой кратери. Населението на Сейнт Лусия през 2000 г. е 156 260 души. 

Основа на икономиката на страната са селското стопанство, туризмът, риболовът. Света Лусия е вторият най-голям производител на банани в Карибите. Около 94% от населението са потомци на чернокожи и мулати, останалите са с британски и френски произход. Официалният език в страната е английският. Въпреки това много от жителите на острова говорят антилски креолски език, базиран на френския.

Още по темата