Ананиев: Срамно е шефът на НАП да е свързан с източване на ДДС

Ананиев: Срамно е шефът на НАП да е свързан с източване на ДДС

Служебното правителство се намира в момент да покаже какви стандарти следва. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Томислав Дончев по време на пресконференция в централата на партията.
„Само преди няколко минути министър Василев с основание каза, че приоритета на държавата трябва да бъде осигуряване от повече приходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще среща и нашата подкрепа. Ние искаме да бъдем полезни на служебното правителство, за да се осигури възможността да има повече приходи в бюджета. Включително чрез адекватната, прозрачна, почтена работа на НАП“, каза той.
Дончев коментира, че предприетите от служебното правителство мерки са вече съществуващи и добави, че единствената новина според него е, че безвъзмездната помощ се заменя от кредити. Той добави, че това не съответства на препоръката на президента Радев какви трябва да бъдат мерките в подкрепа на обществото и бизнеса.
„Аз знам, че когато управляваш, когато носиш отговорност за работата на зам.-министри, директори на дирекции, шефове на агенции, това са ако не десетки, понякога стотици, ако не и хиляди хора, се случва някой от тях да стори нещо нередно. Тогава е момента да покажеш какви стандарти следваш. Това е момента да покажеш в твоята работа от какво се водиш – от приятелство, обвързаности или от принципи. Мисля, че служебното правителство се намира в такъв момент“, заяви той.
„Питаме – шефът на НАП Румен Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?”, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.
„На 14-ти май тази година служебният министър господин Василев назначава господин Румен Спецов да ръководи НАП. Агенция, чието основно задължение е да събира данъчните приходи и да установява нормалното функциониране на държавата чрез средства, събрани в бюджета. За господин Спецов от сайта на НАП става ясна кратко и ясно неговата биография и професионална ангажираност в НАП“, каза той. Иванов добави, че от неговата биография изникват въпроси, които изискват отговор.
„Когато е притежавал такива дялове то попълвал ли е декларация за съвместимост по Закона за Националната агенция по приходите, че няма участия в дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вярно ли е, че господин Спецов е бил собственик и управител на „Гранекс Трейдър” ЕОД, дружество, реализиращо обороти от милиони чрез продажби без самото дружество да има активи, без да има платени сметки за ток и хора на трудов договор? Това прилича ли на куха фирма, която е образувана с единствената цел да вървят фиктивни обороти, с които да точи ДДС от държавната хазна? Вярно ли е, че господин Спецов е получил лично заповед за ревизия на управляваното от него дружество? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността си във фирмата, господин Спецов е получил лично ревизионния доклад от НАП с констатация, че дружеството дължи над милион и 200 хиляди лева на държавната хазна“, попита Иванов.
„Господин Спецов, срамно е шефът на НАП да е обвързан с процеси по източване на ДДС“. Това каза на пресконференция бившият министър на финансите Кирил Ананиев.
„Асен Василев е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да се си припомни, но така или иначе път за проверка на шефа на НАП Румен Спецов има. Към НАП има информационна система „Контрол“. В нея влизат всички хора, за които има подозрение, че източват ДДС или други данъци. Фирмата на Спецов съществува в тази информационна система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. Той лично е получил тази заповед, след това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало той да направи своите съображения, виждания, но не използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване с един месец и е използвал този период на удължаване, за да създаде условия и продаде своята фирма на човек с криминално престъпление, който е съден няколко пъти“, допълни Ананиев.
Той подчерта, че това е форма за източване на ДДС, за което трябва да бъде даден логичен отговор. Той коментира думите от по-рано на служебния министър на финансите Асен Василев, че проверката на Спецов трябва да се извърши от прокуратурата.
„Вие много добре знаете, че за да може Прокуратурата да се занимава с такава проверка, трябва да има установено престъпление, за да може тя да разследва случаят, информационната система „Контрол“ на НАП може да направи тази проверка само за 5 минути от хора, които имат право на достъп до тази система. Съвсем спокойно министърът на финансите може да възложи тази проверка да се направи от някой от заместниците на г-н Спецов или на директора на Столичната дирекция на НАП. Не е необходимо да се чака месец или месец и половина, да се протака времето, за да изтече периодът на служебното правителство и да не можем да стигнем до крайната истина“, допълни Ананиев.
Той посъветва Румен Спецов и Асен Василев да използват информационната система „Контрол“ към НАП, като подчерта, че по този начин цялата истина ще се разбере до минути. Според Кирил Ананиев е прецедент да се организира проверка срещу действащ директор на Агенцията по приходите.
„Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което може да доведе и до спад на планираните в държавата приходи“, алармира бившият финансов министър./Вести БГ

Още по темата