Спасението от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането

Спасението от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането


Спасението от пандемията от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис при представянето на предложението на Европейската комисия за действия на европейските държави при предоставянето на ваксина срещу новото заболяване.

Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна. По нейните думи, докато няма ваксина, прилагането на известните мерки остава от ключово значение.

Всички сме уморени от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора. Всеки от нас е част от решението, посочи Кириакидис. Тя призова за ясна информация към гражданите и за борба с дезинформацията. Еврокомисарят настоя държавите от ЕС предварително да проверят възможностите гражданите бързо да бъдат обхванати от кампаниите по ваксиниране. Бързо решение няма, но ваксинирането ще облекчи здравните системи и ще помогне за възстановяване на икономиката, ще върне чувството на предвидимост, добави еврокомисарят.

По нейните думи е необходимо събитията да бъдат изпреварени, за да се избегне повторение на последиците от налагането на обща карантина. Времето тече бързо, всеки трябва да направи необходимото, призова Кириакидис.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас отбеляза, че досега комисията е предприела над 800 мерки, свързани с пандемията, и е одобрила 373 решения за държавна помощ. С усилията на ЕС животът на стотици хиляди хора бе спасен, 600 000 европейци бяха върнати у дома, посочи той. По неговите думи комисията е осигурила предварителни договори за доставка на почти един милиард дози ваксина. Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас.

Още по темата