В НС обсъждат идеята пленарните заседания да са през седмица

В НС обсъждат идеята пленарните заседания да са през седмица


Идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а те да се редуват през седмица с работата на комисиите ще търси широко обществено и медийно одобрение, преди да бъде внесено като официално предложение.

Това обяви председателят на парламента Ива Митева. Втори ден временна комисия изготвя нов правилник за работа на депутатите. Проектоправилата включват връщането на блиц контрола на изпълнителната власт.

Повечето парламентарни групи смятат, че редуването на пленарните заседания със заседания на комисиите ще увеличи качеството.

Председателят на Народното събрание Ива Митева се позова на опита в редица европейски държави. „Тук идеята не е парламентът да не работи. Напротив. Парламентът трябва да работи. Съгласете се, работа до 2.00 часа в зала или до 3.00 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите, не е нормална работа. Виждаме и какви закони произвеждаме“, аргументира се тя.

Мнение, което защити и Виктория Василева от „Има такъв народ“: „Това не е фабрика за закони и нали в крайна сметка целта на всички ни е да започнем да произвеждаме качествено и устойчиво законодателство най-вече“.

Според ГЕРБ, идеята парламентът да не заседава всяка седмица няма да се приеме от обществото и те не биха я подкрепили. „Трудно би могло да се представи така, в благовиден вид пред обществото“, посочиха от партията.

Мария Капон от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ също се възпротиви. „Нашата парламентарна група е категорично против“, обяви тя.

Филип Попов от БСП смята, че такъв режим би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисиите. „Трябва да се види наистина най-добрият баланс, така че работата на Народното събрание наистина да бъде ползотворна“, изтъкна той.

Йордан Цонев от ДПС напълно одобри идеята с мотива за повишаване рейтинга на парламента. „Вие виждате как е в комисия. Влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Трябва да обясним на хората, че няма да лежим вкъщи. Който не идва – без заплата“, предложи той.

Ако идеята не срещне обществена подкрепа, „Има такъв народ“ ще се откаже от нея, уточни Виктория Василева. „Ако няма съгласие, няма да тръгнем сега да правим нещо напук и на инат“, подчерта тя.

Още по темата