Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френски паспорт

Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френски паспорт


Бащата на британския министър-председател Борис Джонсън е в процес на кандидатстване за френски паспорт, за да запази връзките си с Европейския съюз след Брексит, предаде Ройтерс.

Станли Джонсън, който е бивш евродепутат, гласувал за оставане на Великобритания в ЕС на референдума през 2016 г., заяви по радио Ер Те Ел, че иска да стане френски гражданин заради силните семейни връзки с Франция.

„Ако разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, нейната майка е била изцяло французойка, както и дядо й. Така че за мен в случая става дума да си върна това, което вече имам. А това ме прави много щастлив“, каза 80-годишният Джонсън, говорейки на френски.

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не можеш да кажеш на британците: вие не сте европейци. Да имаш връзка с ЕС е важно“, заяви той.

Неговият син Борис, който беше лицето на кампанията за Брексит на референдума през 2016 г., казва, че Великобритания може „силно да просперира“ като напълно суверенна държава извън твърде бюрократичния според него ЕС.

Вчера обаче премиерът звучеше по-помирително настроен, когато парламентът одобри ново търговско споразумение с ЕС. „Това не е краят на Великобритания като европейска страна. В много отношения ние сме типична европейска цивилизация… и ще продължим да бъдем такава“, каза той.

Още по темата