До 7000 евро еднократна помощ ще могат да получат земеделци, засегнати от кризата

До 7000 евро еднократна помощ ще могат да получат земеделци, засегнати от кризата


Депутатите приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители на първо и второ четене. „За“ законопроекта на първо четене гласуваха 149 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържали се“. По предложение на председателя на Комисията по земеделието и храните Мария Белова законопроектът бе приет и на второ четене.

Законопроектът е внесен от парламентарната група на ГЕРБ. Предложените промени са насочени към регламентиране на реда за прилагане на новата мярка за предоставяне на извънредно временно подпомагане на земеделските стопани, които са особено засегнати от кризата от коронавируса.

Мярката е приета с регламент на Европейския съюз. Тя позволява на България да се възползва от наличните финансови средства в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., за да подпомогне земеделските стопани, пострадали в кризата.

Максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 хил. евро за земеделски стопанин и 50 хил. евро за малко или средно предприятие. Помощта е под формата на еднократно плащане в срок до 30 юни 2021 г., а заявленията ще се одобряват до края на тази година.  

Още по темата