Румен Христов: Сегашната Конституция бе наложена от БКП

Румен Христов: Сегашната Конституция бе наложена от БКП

Свикването на Велико Народно събрание е много стара идея на Съюза на демократичните сили. 44 души не подписаха действащата Конституция през 1990 г., което обаче не беше достатъчно тя да бъде бламирана. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на СДС Румен Христов.
,,Ние бяхме вкарани тогава в капана на Велико Народно събрание и избор на Конституция. Защо бяхме вкарани в този капан? Защото нямахме опита и нямахме мнозинството. Конституцията беше наложена от БКП, беше много компромисна“, обясни той и отбеляза, че по-голямата част от компромисите е целяла столетницата да запази властовите си ресурси и да трансформират политическата власт в икономическа.
Румен Христов припомни гладната стачка на 39 депутати от СДС през 1991 г. Той уточни, че действително сто и няколко сини депутати подписват основния закон, но заяви, че впоследствие многократно от СДС са изразявали мнението си, че Конституцията е несъвършена.
Освен това тя изигра своята роля, подчерта Христов.
Конституцията има нужда от реформиране. В нея са заложени капани, които трябва да бъдат преодолени. За пример той даде противоречията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, начина на избиране на президента и т.н.
СДС предлага двукамерен парламент. Президентът трябва да бъде избиран с 2/3 от двете камари на Българското народно събрание, а не директно. Изборът на президента е най-мажоритарният в страната, но по Конституция президентът няма правомощия, обясни той и допълни, че е неправилно да се създава усещането, че държавният глава би могъл да има правомощия като тези на премиера./Новините БГ

Още по темата