Здравното министерство проявява интерес към 3 от Covid-ваксините, за които ЕК води преговори

Здравното министерство проявява интерес към 3 от Covid-ваксините, за които ЕК води преговори


Европейската комисия води преговори с 6 компании за осигуряване на ваксини срещу Covid-19.

Здравното министерство е заявило участие и проявява интерес към три от тях, обяви пред депутатите от парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му към останалите три фирми няма интерес, тъй като техните ваксини трябва да бъдат съхранявани при температура до – 80 градуса по Целзий, което е трудно приложимо в практиката.

Здравното министерство не планира включването на бъдещата ваксина срещу Covid-19 в имунизационния календар, категоричен бе министър Ангелов. “Тогава, когато бъде готова, която и да е от тези три фирми, тези ваксини ще бъдат достъпни за българските граждани, като това, което за нас е най-важно, българските граждани да знаят, че ваксината, която ще бъде осигурена, ще е преминала през всички фази на клинично изпитване, ще е регистрирана в Европейската агенция по лекарствата, тя ще бъде безвредна, безплатна за българските граждани и тази ваксина ще бъде абсолютно доброволна“, посочи той.

Ситуацията в България е под абсолютен контрол, заяви още здравният министър.

На въпрос за разнопосочните мнения, които лекари тиражират в публичното пространство, отправен от депутата от БСП проф. Георги Михайлов, здравният министър заяви, че коректната информация излиза само от кризисния щаб. “Когато в българските медии се тиражира информация, че ние ще връщаме КПП-та, че ще затваряме градове, ще затваряме училища. Да, всичко това, което се казва, не е истина. Истината по отношение на налагането на допълнителни мерки в България можем да я кажем само ние. Всички останали мнения, които се тиражират, не отговарят на истината. Те имат единствено и само за цел да използват страховете на българските граждани“, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Още по темата