НОИ бие тревога: Увеличават се пловдивчаните без стаж за пенсия

НОИ бие тревога: Увеличават се пловдивчаните без стаж за пенсия

Увеличават се пловдивчаните, които не успяват да съберат необходимия стаж за пенсия. Само за последните 5 години броят им е скочил двойно. Това са възрастните, които са работили по-малко от 15 години и трябва да изчакат да чукнат 70 години. Тогава държавата им отпуска социална пенсия за старост.
По данни на НОИ в област Пловдив през 2016г. 267 възрастни не са успели да натрупат достатъчно стаж докато се трудят, за да се пенсионират. А през следващите 5 години броят им непрестанно нараства. Докато през 2021г. пенсионерите с недостигащ стаж за излизане в заслужена почивка са се увеличили двойно. Те са станали малко над 400.
На всички тях е отпусната социална пенсия за старост, която се определя от Министерски съвет и през настоящата година е в размер на 148.71 лв. От осигурителния институт са започнали да им превеждат месечните плащания след като са изчислили, че отговарят на условията – годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Гарантираният минимален доход за 2021г. е 75 лв. на месец.
„Завърших точно по време на промените и в разгара на демокрацията работех каквото намеря, но без договор. В България имам само 4 години стаж, а съм живял тук до 2011г., когато заминах за Германия. Добре, че емигрирах, защото ако бях останал тук – вероятно нямаше да взема пенсия“, разказва 47-годишният Иван Георгиев.
Противно на тенденцията жените да получават по-ниски пенсии за трудова дейност от мъжете, то при социалната пенсия за старост се наблюдава лек превес на силния пол. Това означава, че те по-често от дамите са работили на черно или са имали по-дълги периоди на безработица. Едва 83 от всички над 400 пловдивчани, получаващи социална пенсия за старост, са доживели над 80-годишна възраст./Вестник Марица

Още по темата