Турция от днес ваксинира лицата над 85-годишна възраст

Турция от днес ваксинира лицата над 85-годишна възраст


Турция започва от днес да ваксинира лицата над 85-годишна възраст, съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се с турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Гражданите над 85 ще бъдат ваксинирани от мобилни екипи в домовете си.

Първият етап от масовата ваксинация започна на 14 януари сред медиците. Сред първите ваксинирани бяха също президентът Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуат Октай и здравният министър Фахреттин Коджа.

На 19 януари страната започна ваксинация на настанените лица и персонала в домовете на възрастни хора и центровете за грижа за хора с увреждания, както и на хората на възраст на и над 90 години, на които ваксината също се поставя от медицински екипи в домовете им.

Турция забави темпа на ваксинация срещу Ковид-19 след скоростното начало миналата седмица, но може отново да го ускори, когато осигури ваксини за най-възрастните си граждани, съобщи координаторът на програмата.

Още през първите седем дни от ваксинирането Турция имунизира един милион души. През първите два дни бяха ваксинирани 600 хиляди медици, но темпът спадна до към 100 хиляди дневно с разширяването на кампанията към старческите домове.

„Логистично нашият капацитет е много голям. Сегашните количества дози са значително ниски за нас“, каза пред Ройтерс Мустафа Яманоглу.

Като други фактори, забавящи темпа на ваксиниране, координаторът посочи необходимостта от „правилно прилагане“ на ваксините и ограничаване на контакта, така че да се избегне разпространяване на инфекция.

„Очакваме колебания в скоростта на ваксиниране в зависимост от възрастовите групи и подвижността, това ще се случи в идния период“, каза още в интервюто Яманоглу.

Анкара е договорила 50 милиона дози от ваксината КоронаВак на китайската фирма Синовак и преговаря също с други компании, произвеждащи ваксини. Досега тя е получила само три милиона дози. Властите не са уточнили датата за следващата доставка.

Яманоглу каза, че властите имат резервни планове, в случай че доставките се забавят, но не разкри подробности.

Преди това здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че Турция има капацитет да прилага по два милиона ваксини дневно. Страната има население от 82 милиона.

Още по темата