Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, веднага го върнаха

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, веднага го върнаха

Съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Даниел Митов, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.
Митов обяви, че връщат мандата, защото не виждат възможност вторият мандат да бъде реализиран.
Предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължим нататък конституционната процедура“, заяви Даниел Митов. Радев пък благодари за улеснението.
Това е второто връчване на мандат на ГЕРБ-СДС през последните месеци. Преди повече от седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалицията ще върне и този мандат без да бъде реализиран.
Първият мандат бе върнат от „Има такъв народ“, след като те не успяха да постигнат договорка за подкрепа от т.нар. партии на протеста заради разногласия около част от номинираните за министри фигури. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов.
Според Конституцията третият мандат държавният глава може да връчи на избрана от него парламентарна група. Той все още не е заявил публично намерение коя да бъде тя.
Беше ясно какво ще направим отначало. Без ГЕРБ-СДС и разговори с нас не може да се върви напред”, заяви Даниел Митов след разговори с президента. Според него ще има нови избори и предположи, че дата за изборите ще има до десетина дни.
Той използва случая и даде повече ясното около позицията им за изтребителите F-16. „Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега обаче ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16, радваме се, че са осъзнали, че политката на ГЕРБ за модернизация на българската бойна авиация е била правилна, в парламента нашата парламентарна група ще ги подкрепи, за да се реализира този проект по закупуването на още 8 самолета F-16“, добави Митов.
В капан сме. Избори „2 в 1” е лош вариант – и като организация, а и никой не знае какво ще произведат. Парламентарни и президентски избори през една или две седмици също не е добър вариант, каза и Томислав Дончев. Според него в капана на възможните предсрочни избори, позициите на партиите по актуализацията на бюджета ще се радикализират./Dariknews.bg

Още по темата