Вера Иванова от „Системата ни убива”: Полицаите посегнаха на децата ни

Вера Иванова от „Системата ни убива”: Полицаите посегнаха на децата ни

Вера Иванова, една от майките от инициативата „Системата ни убива” съобщи в ефира на NOVA, че полицаи са посегнали и са удряли децата, които са били в буса, с който беше блокирано кръстовището пред Софийския университет.
Кръстовището пред Ректората е блокирано вече повече от денонощие от майките от инициативата „Системата ни убива”. Причина за блокадата им се оказа недопускането от полицията на буса им до палатковия лагер на „Орлов мост”. Вчера пък социалният министър Деница Сачева определи действията на майките като политическа провокация.
„На улицата сме заради Деница Сачева.
След като стана министър, тя тръгна срещу всичко, което ние сме постигнали след години борба в името на нашите деца”, каза една от протестиращите – Вера Иванова.
„Тя се появи по медиите с платените организации – тези, които са на държавни субсидии. Казаха колко е хубав животът и социалната политика. Какво правя аз тогава във всички работни групи? Работа на майките ли е ние да оправяме системата, след като се дават толкова пари за субсидии на хора, които толкова много работят?”, коментира тя.
„В събота, в опита ни да достигнем до „Орлов мост” повече от 20 часа бусът ни беше блокиран”, каза Вера Иванова.
„Бяхме неправомерно задържани, а на сутринта полицаите посегнаха на децата ни. Блъскаха ги, бутаха ги и ги удряха.
Това никога не се е случвало, полицията винаги ни е подкрепяла. Искаме незабавна оставка на полицай Николов”, посочи още тя.
И тази сутрин три кръстовища остават затворени от протестите в София. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, площад „Независимост”, а вече и на Ректората.
Снощи демонстрантите хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерския съвет.
После направиха традиционното си шествие.
Междувременно, под звуците на опера, някои обявиха гладна стачка. В по-късните часове граждани затвориха и кръстовището около НДК, което остана блокирано до полунощ, информира NOVA.
Блокада вчера имаше и на Е-79 в района на Кресна.
Протестиращи спряха движението привечер, като пресичаха постоянно пешеходна пътека в града. От двете страни се образуваха големи колони от чакащи коли и камиони, но напрежение нямаше. Движението беше възстановено малко след 21.30 ч.
По заповед ни директора на ОД МВР-Благоевград комисар Дойчин Дойчинов е образувана проверка за нападение на полицай над протестиращ, станало късно снощи след блокадата на ГП Е-79 в гр. Кресна, предаде агенция БГНЕС.
При първият опит за блокадата на ГП Е-79 край Благоевград в м. Полигона преди обяд вчера, беше публикувано видео, на което протестиращият Николай Кутанов пита полицая В. Чапкънов, дали би умрял за родината си, защото той бил го направил. На връщане към Благоевград след блокирането на пътя в Кресна, микробусът на Николай и негов приятел беше спрян от полицейски патрул на ГП Е-79 при пътен възел „Симитли-Банско“, а на него е нанесен удар с юмрук в корема.
Това е станало от колега на Чапкънов, който е служител на СТЗБД към ОД МВР. Освен това Кутанов е заплашен, че „ще си има големи проблеми“.
„Със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград е назначена служебна проверка във връзка с твърдения за употреба на неправомерна физическа сила от страна на полицейски служител спрямо гражданин. Поводът за назначената проверка са публикации в медийното пространство“, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
От там напомниха, че всички действия на служителите на ОДМВР-Благоевград са в съответствие с изискванията за осигуряване на добър обществен ред и предотвратяване на закононарушения. По повод нападението днес Кутанов подава жалба до ОДМВР, а всички протестиращи в Благоевград в 19 ч. тази вечер се събират на протест пред областната дирекция с искане уволнението на двамата полицаи.
СДВР за снощните протести в столицата: Сериозни нарушения на обществения ред не са установени.
Продължават да са блокирани кръстовища в София, СДВР предприема всички мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред. Това каза гл. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция” към СДВР на брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи.
„Нерегламентираното протестно мероприятие в столицата продължава. Снощи около 19 ч. отново започна събиране на граждани на пл. „Независимост“. Около 21.30 ч. организираха шествие от площада до пл. „Орлов мост“. Около 22.30 ч. група от „Орлов мост“ са предприели шествие по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока НДК, като са предприели последователно блокиране на кръстовищата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Фритюф Нансен“, на бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Блокирането е продължило до малко след 23 ч.”, посочи Стоядинова.
„Освен блокирането на кръстовища, други сериозни нарушения на обществения ред не са установени през вчерашния ден.
При протестното мероприятие пред Министерски съвет е подадена информация за две лица, които са били в неадекватно състояние и с неадекватно поведение.
Едно от лицата е било без лични документи и е отведено в районно управление, а другото е предупредено и отстранено от протеста”, каза още тя.
„Към настоящия момента са блокирани кръстовища в София. Сутринта в час пик е имало 23 палатки 9 шатри и около 30 човека. На СУ са били поставени 18 палатки, 5 шатри и 12 човека, а на бул. „Цар Освободител в района на пл. „Независимост“ е имало 7 палатки, 6 шатри и 8 човека.
Уважаваме правото да протестират на всички, но апелираме да се съобразяват с останалите хора в града и да не се възпрепятства свободното придвижване на гражданите в столицата. Уверяват, че от страна на СДВР се предприемат всички мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред“, допълни тя.
Относно твърденията на една от майките от „Системата ни убива”,
че при опита на техен бус да достигне до „Орлов мост” децата им са бити и бутани от полицаи, Стоядинова коментира, че няма информация за такъв сигнал. „Ако все пак има такъв, „Столична дирекция” ще извърши проверка”, поясни тя./Вести БГ

Още по темата