Христо Иванов: България е в чудовищна матрьошка от кризи, изходът е в модернизацията

Христо Иванов: България е в чудовищна матрьошка от кризи, изходът е в модернизацията


“Росенец е думата на 2020 г. Росенец показа, че в България има едни хора, за които законът не важи. Това беше концентриран образ не само на беззаконието, а на политическия корен на това беззаконие. В Росенец се виждат дългогодишните слоеве на политическата корупция, това е Диснилендът на корупцията в България”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Годината” по Дарик радио.

По думите му през годината именно темата за отговорността и законността в страната от въпросителна се превърна в удивителна, която гражданите на улицата поставиха с настояването си именно за законност и отговорност. Той припомни, че все още ги няма обещаните от премиера Борисов данъчни ревизии на “Лукойл”, за да се види наистина ли там се губят един милиард лева, които можеше да бъдат насочени лекари, учители, здравни работници.

Лидерът на „Да, България“ коментира и отказа на прокуратурата да види престъпление в аудиозаписите на премиера Бойко Борисов. Разследването там започна именно по сигнал до държавното обвинение от Христо Иванов.

“Вчера прокуратурата покри записите на Борисов. Излезе с едно комично съобщение, в което казва, че в записите няма нищо незаконно, без да каже дали на тези записи говори премиерът”, каза Иванов. Той припомни, че още през август държавното обвинение обеща експертиза да отговори дали на записите е гласът на премиера – такава експертиза няма.

На въпрос за коментираното обединение на опозиционни формации и за „Отровното трио“ и коалицията около Мая Манолова, съпредседателят на „Демократична България“ призова за сериозно отношение към избирателите.

“Много ме безпокои това, че виждаме поредната ситуация, в която някой да иска да бъде обединител и това ражда само разединение на хората. Ако някой иска да правим предизборна коалиция, това означава да се договорим за обща управленска платформа. Това означава да изясним кой какъв субект е и как взима решения”, посочи той.

По отношение на наблюдението на честността на изборния процес още през септември “Демократична България” обяви “Операция Независимост”, в рамките на която набира застъпници за изборния ден и разработи приложение за паралелно преброяване и честен вот. Днес Христо Иванов припомни, че още на 13 юли “Демократична България” заяви готовност да търси консенсус по общи приоритети, свързани с честността на изборите и с това как да се отговори на очакванията на хората за рестарт на демокрацията и правовия ред.

“Ако някой иска да се разберем за конкретни общи действия – прекрасно, но нека конкретизираме какво искаме и да поемем ясни ангажименти. Ако някой иска да подпишем споразумение за гарантиране на честността на изборите, да го направим и да не истеризираме хората”, призова той.

На въпрос за датата на парламентарните избори догодина Христо Иванов изтъкна притесненията си как те ще бъдат проведени в ситуация на коронавирус, ако бъдат насрочени за първия възможен момент, каквато заявка направи президентът Румен Радев. Той добави, че е необходимо много внимателно планиране, преди държавният глава да определи датата за вота. И попита как членовете на секционните избирателни комисии – традиционно възрастни хора, ще бъдат убедени да участват този път. Според него членовете на избирателните комисии следва да бъдат включени в плана за ваксинация, за да има гаранции за провеждане на вота.

“Ако не можем да успокоим хората, ще се получи това, което стана в Румъния – 30% избирателна активност”, прогнозира Христо Иванов.

“България се намира в една чудовищна матрьошка от кризи – COVID-кризата, икономическата криза, криза, свързана с огромното недоверие към това управление”, каза още съпредседателят на „Демократична България”. Той припомни думите си от преди втората вълна́, че най-важната мярка срещу ковид кризата е да има управление, на което може да се има доверие.

“В момента, когато се появи Бойко Борисов, хората виждат един лъжец и има огромно недоверие в това управление”, заяви Иванов. На въпрос правилно ли беше удължено затварянето, Христо Иванов каза: “Щом българските медицински власти казват, че затварянето трябва да бъде удължено, естествено, че това е правилно.”

“Думата на 2021 г. е модернизация”, смята Христо Иванов. Той посочи, че най-добрият начин за излизане от икономическата криза е ударна модернизация на страната. За целта България може да се възползва от огромния финансов ресурс, който ЕС предвижда по Плана за възстановяване.

“Имаме финансирането за това чрез европейските инструменти и Карадайъ се появи и нахално каза, че те били напред и искали да усвояват тези пари. Искат да откраднат тези пари и ние трябва да спрем това. Защото тук става дума за нашето бъдеще”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

 

Вижте повече тук: https://dabulgaria.bg/hristo-ivanov-balgariya-e-v-chudovishtna-matroshka-ot-krizi-izhodat-e-v-modernizatsiyata/

Още по темата