Дойде време за леви решения и политики, БСП трябва да използва този шанс, смята Калоян Паргов

Дойде време за леви решения и политики, БСП трябва да използва този шанс, смята Калоян Паргов


Правя заявка за следващ мандат като градски председател на БСП – София. Човек трябва да избере своето поприще, а аз съм избрал София. Камъкът си тежи на мястото. Това заяви пред „Канал 3” лидерът на БСП – София Калоян Паргов. „Тази градска конференция е завършек на последни 4 години. Немалко постигнахме, има още какво да направим и в следващите години“, посочи лидерът на столичните социалисти.

Той отчете успехите през изтичащия мандат, в който е начело на софийската организация и благодари на всички членове и симпатизанти. Паргов каза, че на президентските избори БСП е станала първа политическа сила – нещо, което не се случва често в столицата. „София е дясна и труднопробиваема за БСП в последните 30 години и тези постижения и успехи се броят на пръстите на едната ръка. След това, на парламентарните избори приносът на софийската организация в общия резултат е близо 160 000 гласа от общо малко над 950 000“, припомни Калоян Паргов и допълни, че подобен резултат БСП в София през последните 20 години е имала само два пъти – през 2005 и през 2013 г., когато партията формира управлението на страната.

Той изтъкна и постигнатото на европейските избори – за първи път над 70 000 гласа, при максимално 64 000 в предишни такива. “Разбира се, венецът на този мандат бяха местните избори, защото те са тест и оценка за всяка местна организация. 2015 година беше погром за БСП – нито един областен град, нито един район на София, спад на 7 съветника. Тогава се зарекохме, че ще вземем реванш през 2019 година и се готвихме 4 години“, посочи Паргов.

По думите му вътрешнопартийната дискусия в БСП никога не е спирала 130 години – тя се води около идеи, принципи, около ценности, политики и посока, в която да върви партията. „Когато се стигне до личностен конфликт, това е пагубно – в средносрочен и дългосрочен план. Колкото повече се раздухва и експонира, вреди за партията. Мисля, че на всички участници в това състезание трябва да им е светнала една червена лампичка“, отбеляза председателят на БСП- София.

Калоян Паргов счита, че парламентарните избори ще бъдат крайъгълен камък и битка не за алтернатива, а за перспектива. Според него COVID-19 създаде нова обстановка в света, в Европа и у нас. Целият свят се променя. Неолибералният модел започна да изчезва и да се заменя с други виждания за развитие на държавата.

„Дойде време за леви решения и политики. Това е голямото предизвикателство пред БСП, което трябва да използва като шанс“, убеден е Паргов. „Вследствие на коронакризата една голяма електорална маса се отцепи – тя е разнородна и търси някой да я поведе“, допълни той. По думите му това е времето, в което левицата трябва да действа и да докаже, и покаже, че може да заслужи доверието на такъв тип електорат.

Лидерът на БСП – София коментира и последните развития в политическия живот в България, като отбеляза, че междуинституционалната война руши държавността. Според него, ако някой си мисли, че рушейки държавността с всички средства, а след яхне държавата и всичко ще утихне и ще бъде по мед и масло, се лъже жестоко. „Същото важи и за БСП. Това са грешни мисли и подходи“, убеден е Калоян Паргов.

По думите му Националният съвет на левицата ще вземе решение дали да подкрепи Румен Радев, ако той реши да се кандидатира за втори президентски мандат. „На този етап БСП няма основание да се разграничава от Румен Радев. Тази оценка ние ще дадем през следващата година, когато настъпи моментът за подготовка и провеждане на президентските избори“, отбеляза Паргов.

По повод проекта на Мая Манолова, той посочи, че тя се е позиционирала център-дясно и при нея няма представители на лявото. „Тя продължава да бъде омбудсман в сянка както на софийско, така и на национално ниво. Сигурно ще я видим и на парламентарните изборите, което ще е тест за нея”, счита лидерът на столичните социалисти.

Според него колкото и хора да са излезли от БСП с опит да направят проекти в левия политически спектър, не са успели да се реализират успешно на политическата сцена. „Камов, Томов, Първанов, Дончева. Може и някои от тях да са имали кратковременни успехи, но нито един от тях не е успял съществено да се задържи на ниво в политическия процес“, добави той.

Председателят на БСП – София определи като пример за цяла България консолидацията на лявото по време на местните избори в столицата, когато партиите са застанали зад една кандидатура. „Това беше важен сигнал, защото в основата на тези постижения стоят три важни „К“ – консолидация на партията, което е в основата, консолидация на лявото, което го постигнахме, и консолидация на онази част от обществото, което иска промяна“, изтъкна Калоян Паргов.

Още по темата