Карлово почете паметта на най-свидния си син Васил Левски/ВИДЕО/

Карлово почете паметта на най-свидния си син Васил Левски/ВИДЕО/

Стотици карловци и родолюбци от цялата страна се събраха тази вечер на възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в подбалканския град. Те сведоха глави глави и почетоха паметта на най-свидния син на Карлово и България. Преди 148 години Апостола на свободата увисва на бесилото.
„Васил Левски е единствен, защото той е неповторим, защото поколения българи го приемаме за свой кумир. В ден като днешния е време и да говорим и да припомним, за да не забравим, да припомним думите, които ни завеща Апостола и делото, и идеите, които ни завеща: Обрекъл съм се на Отечеството си да му служа до смърт и да работя по народната воля. И още: Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си. Само тези думи да беше ни оставил Апостола, и те бяха достатъчни. Пътят към бесилката започна от Карлово. Освен как да постигнем Освобождението, той ни предначерта и каква държава да възстановим и да изградим – чистата и свята демократска република. Как да приемем нашите закони, по които да се водим и пред които да бъдем равни, независимо от народност, вероизповедание, пол и занятие, а именно чрез висшегласието и как да бъдем равни с другите европейски народи – като бъдем задружни в нашите усилия, за да бъдем успешни в нашата борба.
Пред нас предстоят политически избори, всеки ще вземе своето решение и те ще минат, но в основата трябва да бъдем единни и как да продължим да градим България като демократска република, такава, каквато Васил Левски искаше да изградим – България като гарант на чистата и свята свобода, Бълария като просперираща и равноправна държава на другите европейски народи, каза в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза: „Васил Левски е първият обединител на нацията и винаги ще остане такъв. В името му търсим и ще търсим утеха и надежда дори в миговете на най-голямо разединение. Този негов урок е строшил бариерите на времето и доказва своята мъдрост и днес. Но дори и това не попречи на фалшиви спасители да употребят иконата Левски, изопачавайки посланията му. А ние и до днес не спираме да се обръщаме към него, тъй като всеки въпрос на съвремието може да намери отговор в неговото верую. Но Апостолът е пример най-вече заради делата си. Той не се страхуваше да умре за своя идеал, защото бе свят. Безумният му кураж да съзидава накрая го изправи, безстрашен, пред смъртта. Фалшът, лицемерието и разделението не съзидават, а сеят разруха. Затова Левски свети най-силно. Затова заръката му да сме равни с другите европейски народи днес осмисля нашия труд.Нека вместо да Го скверним, да се стараем да останем верни на духа Му.
Утре възпоменателното честване продължава. В 9.00 ч. в храма „Успение на Света Богородица“ ще бъде отслужена Архиерейска света литургия и панихида за Васил Левски. 11.00 е началният час на митинга -поклонение на пл. „Васил Левски“, след което ще последва шествие до родната къща на Апостола на свободата.

Още по темата