Инициативата „Три морета“ цели да развие посоката север – юг

Инициативата „Три морета“ цели да развие посоката север – юг


Инициативата „Три морета“ е базирана върху идеята да се изгради инфраструктурата в посока север – юг в Европа, коментира за БНР директорът на софийския офис на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева. На 8 и на 9 юли в Националния дворец на културата в София ще се провезе шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев. В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Ако погледнем картата на Стария континент в момента, ще видим, че основните артерии вървят в посока изток – запад и това е така заради догонващото развитие на Източна Европа, но поизостава посоката север – юг.

Философията на инициативата е как от балтийските страни можем да стигнем до България, или как от Балтийско до Черно море може да има пренос на товари или дигитална свързаност например, отбелязва Весела Чернева. „Да се уплътни, да се заздрави инфраструктурата север – юг в Европа са дългосрочни цели на „Три морета“, уточнява тя.

Форумът „Три морета“ се провежда от 2016 година. Тогава той бе иницииран от Полша и Хърватия, но за мнозина тогава отзад се вижда сянката на Тръмп, поради което е имало и въпросителни около нея, но с времето става ясно, че тя запълва една липса, подчертава Весела Чернева.

Инициативата акумулира инвестиционен фонд, който ще финансира бъдещите проекти. В момента в него има 1 млрд. евро, като България е внесла 20 милиона чрез „Българска банка за развитие“ АД. „Става дума за реални пари и до голяма степен ще става дума за интересите на компаниите от този голям източно-европейски регион“, коментира Весела Чернева. 

Безспорно Инициативата „Три морета“ е важна за нас, но основният въпрос е до каква степен следващото българско правителство ще е реформаторско или ще възпроизведе стария корупционен модел, казва експертът.

Още по темата