Лекари от Спешната помощ искат затягане на мерките срещу

Лекари от Спешната помощ искат затягане на мерките срещу


Лекари, работещи в Спешната медицинска помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. В понеделник призоваха за по-строги мерки, тъй като се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

„Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата. Имаше по 3000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките. Голяма част от хората не спазват и сегашните“, заяви пред Нова телевизия Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ, ситуацията е изключително динамична. „Ако в една болница допреди час е имало свободни легла, то само след час ситуацията е друга. Нормално е да има такива моменти, в които се обикаля с пациенти и се търсят легла. Така е в цял свят, просто леглата се пълнят много бързо”, каза още тя. И допълни, че е все по-трудно да се хоспитализират и пациенти, които не са с коронавирус.

„Не разбирам защо някои хора продължават да твърдят, че в ресторантите не може човек да се зарази. За съжаление, това е едно от местата, които трябва да бъдат ограничени. Мерки трябва да има и за фитнесите, и моловете. При положение, че английският щам е толкова опасен, смятам че тези мерки трябва да се вземат, независимо, че това не е добре от икономическа гледна точка“, твърди Кателиева,

Още по темата