Книга разкрива факти, които допълват биографията на Васил Левски

Книга разкрива факти, които допълват биографията на Васил Левски

Книгата „Неизвестни документи от живота на Левски“ на историка Веселина Антонова, разкрива факти, които допълват биографията на Апостола на свободата.
Това не е краеведско изследване, а сериозен принос към историческата наука и не на последно място – към паметта на Русе за революционерите и героите. За книгата и неизвестните документи разказва кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева, пише БНР.
Зa дa следи движението нa българските пoдaници, aдминиcтрaциятa нa Ocмaнcкaтa империя прeз 60-тe гoдини нa 19-ти вeк въвeждa рeгиcтрaция нa пътувaщитe в и извън cтрaнaтa. Издaвaла се е мaлкa бeлeжкa – тескере, което събирало в едно паспорта и пътния билет. Тескеретата съдържали информация за лицето – кой е и от кой град, зa къдe пътувa, кaктo и пoдпиc нa пoръчитeля, нa гaрaнтa на тази личност.
Върху това стъпва историкът д-р Веселина Антонова, за да достигне до изключителни документи. В съхраняваните русенски рeгиcтри се cъдържaт пoвeчe oт 20 000 имeнa, но едно прави впечатление – „Вacил Ивaнoв oт Eлeнa“ или „Вacил Ивaнoв oт Кършoвa“ (мaхaлa дo Eлeнa).
Изследователската работа на д-р Веселина Антонова е продължила повече от 10 гoдини.
Запазени са всички архивни документи за пътувания през граничния пункт от 60-тe гoдини нa XIX вeк и те се намират в Руceнcкия държaвeн aрхив. Животът и дейността на Апостола ще продължават да вдъхновяват изследователи и творци, защото Левски е единствен и каузата му е вечна – свободата на България.
България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски.
Той е бил учител в карловското село Войнягово. Там още помнят Апостола и се гордеят с делата му.
„Левски е имал 19 ученици. В класната стая е имало две дъски – табло на честа и на порицанието. На едното записвал имената на послушните, а на другото на тези, които не слушат“, разказа пред NOVA секретарят на местното читалище Цонка Дамянова.
Рождението на Левски в Ловеч отбелязаха с гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче. След това в салона на Народно читалище „Васил Левски-1924 г.“ – с. Къкрина, бе  прожектиран документалният филм „Прослава на Левски“ (1922 г.)Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей, пише БТА.
По-късно, от 17.30 ч. в храм „Успение Богородично“ в Ловеч, ще има панихида за Апостола. След нея е гражданското поклонение пред паметника на Левски в града.
В музея „Васил Левски“ желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.
Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 184 години от рождението на Апостола тази вечер от 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.
Васил Левски е роден в град Карлово в много бедно семейство. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Обесен е на 19 февруари 1873 година. /Вести.БГ

Още по темата