Доналд Тръмп е бил главният подстрекател на щурма срещу Конгреса, смята главният обвинител

Доналд Тръмп е бил главният подстрекател на щурма срещу Конгреса, смята главният обвинител


Мандатът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп изтече на 20 януари.

Доналд Тръмп е бил главният подстрекател на смъртоносния щурм срещу американския Конгрес на 6 януари. Това заяви демократът Дейвид Раскин, главният обвинител на започналия процес в Сената по импийчмънт на Тръмп, съобщава Франс прес.
Припомняме, че мандатът на бившия президент на САЩ изтече на 20 януари.
„Тълпата от протестиращи привърженици на Тръмп беше пратена тук от президента, тя бе приканена от президента на САЩ“, казва Раскин. 
„Доналд Тръмп извърши едно огромно престъпление срещу нашата Конституция и нашия народ и най-тежкото нарушение на президентската клетва в историята на САЩ“, отбелязва Раскин. „Ето защо той трябва да бъде осъден от американския Сенат“, добави той.
Девет демократи членове на Камарата на представителите ще имат най-много 16 часа в два дни, за да представят аргументите си срещу Тръмп, припомня Франс прес. Ако Тръмп бъде признат за виновен, демократите ще организират още един вот, чрез който той да бъде осъден да не може да заема изборна длъжност. Мненията в САЩ са разнопосочни. Според някои това вече е минало. Според други той трябва да бъде наказан. Но повечето анализатори коментират, че това се прави най-вече с оглед на следващите президентски избори и да не може Тръмп да се кандидатира тогава. 
Но заедно с това се смята, че Тръмп ще бъде оневинен, като това може да стане още следващата седмица. Неговите адвокати ще разполагат също с 16 часа, за да представят неговата защита.

Още по темата