Добавките от 50 лв. към пенсиите няма да се вземат под внимание за еднократната помощ

Добавките от 50 лв. към пенсиите няма да се вземат под внимание за еднократната помощ

Добавките от 50 лева към пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на еднократната помощ от 120 лева, която през този месец ще получат 392 000 пенсионери. Средствата са предвидени за всички с пенсия в  диапазона от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, колкото е определнаат от правителството линия на бедността.
Агенцията за социално подпомагане изплаща финансовата подкрепа, заявления не се подават.
Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика между вида пенсия, дали е за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или социална. Достатъчно е да е в посочения диапазон, коментира пред БНР Людмил Димитров, старши експерт в социалното министерство.
„Тук се взема предвид размера на пенсията, която се получава. Пенсия, сбор от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи лица и са в списъците, подадени от НОИ, правото им е гарантирано и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, тя няма да се взема предвид“, добави той.
Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лева обаче коментират, че това е дискриминация спрямо тях. Затова Димитров припомни, че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други:
„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети“.
Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 е избрана за еднократната помощ и  защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева, което е ръст от 20 процента, а тези с доход до линията не бедност бяха компенсирани./Novini.bg
 

Още по темата