Една четвърт от земеделците, искащи субсидии за обвързана подкрепа, опитали да мамят

Една четвърт от земеделците, искащи субсидии за обвързана подкрепа, опитали да мамят


Почти една четвърт от земеделците, които миналата година са подали заявление за субсидии по схемата за обвързана подкрепа, не са получили парите заради опити за измами. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Брифингът беше в отговор на публикуван запис от видеоконферентна среща между земеделския министър Десислава Танева и производителите на плодове и зеленчуци, на която Танева съветва за придържане към твърдението, че няма установени измами по схемите за обвързана подкрепа, за да не спре Брюксел финансирането.

Танева беше категорична, че репликата е извън контекста и че на практика няма никаква възможност Брюксел да не е уведомен за проверките и нарушенията. Едва след като Европейската комисия получи тази информация, тя разрешава на фонд „Земеделие“ плащанията по схемата. Според Танева политически интереси стоят зад тази атака.

Министърът изрази опасения, че атаката може да застраши получаването на обвързана подкрепа през следващия програмен период.

По-рано днес пресцентърът на агроведомството разпространи съобщение, в което се подчертава, че министерството на земеделието е информирало редовно Европейската комисия за резултатите от всички извършени проверки по европейските схеми, които се финансират с национални и европейски средства.

Още по темата