Прогноза за срив на икономиката на България, как ще плащат пенсии и заплати

Прогноза за срив на икономиката на България, как ще плащат пенсии и заплати

„Тези пари ги няма. Няма да бъдат произведени следващата година, тъй като ще имаме тази година срив при всички случаи на брутния вътрешен продукт, макар и не такъв, какъвто прогнозира Европейската комисия, но от порядъка на 3,5-5,5% – прогнозираме ние. А следващата година няма да имаме пълно възстановяване. Така тези с няколко милиарда повече разходи, всъщност ще доведат до един значителен дефицит в бюджета за следващата година, който ще бъде финансиран със заеми”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVAплановете за увеличаване на пенсии и заплати председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Той посочи, че вероятно, вече предвиденият нов дълг от до 10 млрд. лв. ще стигне за покриване на бюджетния дефицит, ако не се прекали с превъоръжаването на армията и няма други непредвидени разходи.
„Ние със земи ще плащаме увеличения на пенсии и заплати в бюджетната сфера. Това не са антикризисни мерки. Редица от тези увеличени разходи за нас са абсолютно погрешни и се правят по неправилен начин. Например рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи”, заяви Велев. Според него пенсиите трябва да се определят от това какви осигуровки са плащани, а не административно.
„Когато пенсията е толкова малка, че не може да се живее с нея, тогава влиза в действие социалното подпомагане”, подчерта Велев.
Той отново повдигна и въпроса с плащането на първите 3 дни болничен от предприятията вместо от НОИ.
Председателят на АИКБ отечете, че само през миналата седмица броят на безработните е нараснал със 108 хил. и тази тенденция се наблюдава през последните няколко седмици. Това е във връзка със сезонната заетост. В същото време в индустрията вече се наблюдава видимо възстановяване и започват да се назначават хора.
„Да се надяваме, че тази втора вълна от коронавируса няма да доведе до нови затваряния”, каза Велев.
„Ние не знаме как правителството си представя икономическата рамка и развитието на икономиката до края на тази и през следващата година. За да се прецени дали едни мерки са адекватни, трябва да имаме общата представа. Нямаме такава до този момент публикувана. Може би днес, утре или вдругиден това ще бъде направено, тъй като бюджетът трябва да бъде внесен в парламента до края на месеца”, посочи финансистът Любомир Дацов.
По отношение на обещанията за вдигане на пенсии и заплатите на работещите в бюджетната сфера, Дацов коментира, че „всички тези плащания са разходи и то такива, които не са насочени с някаква точно определена цел. Тази политика при настоящите параметри означава, че правителството си представя, че през следващата година ще има възстановяване на икономиката с растеж някъде между 3% и 4% на годишна база. Да има една инфлация, да кажем в рамките на нормалното, до 2%. Т.е. кризата вече да е отминала. Това са параметри на оптимизъм”.
„Ако сега освободим нещата, през 2022 г. ще трябва да ги затегнем, защото няма откъде да се вземат тази пари за продължителен период от време, освен ако не се спестят от някъде”, посочи Дацов.
Той е категоричен, че тенденцията на стабилност на Националния осигурителен институт не трябва да се обръща с дефицитно харчене, защото това може да доведе до срив на пенсионната система след около 4 години./ Вести БГ

Още по темата