Продължава ваксинирането на медиците на първа линия

Продължава ваксинирането на медиците на първа линия


Продължава ваксинирането на медиците, работещи на първа линия, срещу Covid – 19.

За днес е планирана имунизация на медици от Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Сливен, Хасково, Свиленград, Харманли, Перник, Добрич, Разград, Русе, както и в столичната Александровска болница, предаде БНР.

При посещението си в столична болница тази сутрин министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира, че 699 са ваксинираните през вчерашния ден:

„В четири точки са обобщените числа. Най-много са ваксинираните в Пловдив, след тях са София, Бургас и София област. Нямаме данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил някаква реакция, която да е свързана с ваксинирането. Съвсем лека болка в мястото на убождането, което е нормално. Дори този ефект е добър, защото показва, че има реакция на организма на мястото на убождането.“

Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксината от хората, които вече са се имунизирали, потвърди за БНР и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

„До момента от всички тези близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщения за каквито и да е реакции. Разбира се, такива ще има за в бъдеще. Говорим обаче за очаквани реакции – лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, температура, неща, които знаем, както при всички други ваксини, че е възможно да се появят, макар и рядко“.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев:

„975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България.“

Три болници в Пловдив се включват и днес в кампанията, както и общинските здравни заведения в Първомай и Раковски.

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за  Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница „Доктор Тасков“ в Търговище.

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация.

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

Имунизирането на медиците в Ямболска област ще започне с лекари от болница „Свети Пантелеймон“. По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта.

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу Covid-19 и тази сутрин те ще се разпределят в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране.

Още по темата