Не е вярно, че изяждаме 90% от опасните храни

Не е вярно, че изяждаме 90% от опасните храни


Българската агенция за безопасност на храните не може да се съгласи с твърденията на „Активни потребители“ за това, че „по-голямата част опасните храни у нас стигат до пазара“ и че „изяждаме около 90% от тях“.

По този начин БАБХ реагира на твърденията на д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“, че негодните храни стигат до училища и болници, съобщи bTV.

От миналата 2020 година, в част от проверките на млечните продукти в търговската мрежа, съвместни с други органи, бяха включени и представители на Асоциация „Активни потребители“. Представителите на асоциацията имат инициативата за избор на обекти, които да бъдат проверени, както и за избор на храни, от които да бъдат взети проби за лабораторно изпитване. Контролният орган прилага прозрачност също в информирането на обществото и заинтересованите страни по отношение на констатираните резултати и предприетите мерки след извършените проверки.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол на всяко ниво от производството, преработката, съхранението, вноса и търговията с храни, изцяло основан на законодателството в сектора.

Още по темата