Големите бензиностанции заплашиха с недостиг на горива в страната

Големите бензиностанции заплашиха с недостиг на горива в страната


Има опасност през есента да се стигне до недостиг на горива в страната, предупреди юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Причината е, че те няма да могат да изпълнят новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове до 13 септември, когато изтича срокът. Според закона при това положение те трябва да затворят складовете, което може да доведе до проблеми с продажбите на бензин и дизел по бензиностанциите, обясни Бенчев.

„Без данъчни складове на територията на страната не може да бъде извършвана търговия, тъй като данъчен склад е както производителят, така и всеки склад, който извършва внос на горива на територията на страната. Ако бензиностанцията не може да зареди от данъчен склад, тя не може да зареди от никъде другаде на територията на страната на практика“, каза той пред националното радио.

Светослав Бенчев допълни, че те биха се справили, ако срокът за поставяне на видеонаблюдение се удължи от 3 на 6 месеца.

Според новите изисквания Камерите трябва да записват всички влизащи и излизащи превозни средства от складовете. Освен това те трябва да разпознават номерата на камионите и да засичат движение. Тази информация ще бъде изпращана към Агенция Митници.

Изискването да се въведе постоянно наблюдение, до което достъп има Агенция „Митници“, бе прието от правителството в началото на септември 2019 г. Мотивът за него беше борба с контрабандата, но бизнесът възрази, че така може да излезе наяве търговска тайна.

Новите срокове за монтиране на видеонаблюдението засягат и акцизните складове за алкохол и цигари. И от алкохолния бранш искат отсрочка. Според производители новите изисквания ще засегнат над 300 предприятия, които са изцяло в белия сектор и които трябва да се снабдят с тези уреди от 2-3 вносители., а общият размер на инвестициите е над 50 млн. лева. 

Още по темата