Разглеждането на бюджета е най-неудачната стъпка в момента

Разглеждането на бюджета е най-неудачната стъпка в момента


„Доста притеснително звучи това, че в парламента е необходимо да бъде внесена предварителна оценка на очакваните ефекти от инвестициите по Плана за възстановяване“, коментира пред БНР доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. По думите му от днешните дебати в бюджетната комисия в парламента е станало ясно, че такава предварителна оценка не е правена.

Според него, ако не е правена, как може в началото на Плана да е заложен кумулативен растеж на БВП за периода 2021 – 2025 г. в размер на 21,7%:

„Ако няма такава предварителна оценка, на базата на какво са направени такива прогнози. Или, че през периода 2021 – 2025 г. България ще догонва страните от ЕС с два пъти по-бързи темпове от досегашните. … Така тези прогнози са като изсмукани от пръстите, доста олекват“, посочи той.

Доц. Сарийски изказа притеснение и от дълбокото неразбиране на ролята на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Холандия прокара едно свое изискване за това, когато започнат инвестициите по плана, ако някоя от страните в ЕС бъде притеснена от начина, по който се усвояват парите в която и да е от другите страни членки, тя ще може да спре финансирането. Можете да си представите какво означава това за икономиката на България, която разчита преобладаващо на европейско финансиране“, коментира още той.

Оценката на доц. Григор Сарийски за бюджета на страната е, че в момента не е необходима актуализация, защото „в тавана на дълга има още около 4 млрд. лева, в които може да се разполагаме“. 

„Разглеждането на бюджета е най-неудачната стъпка в момента. Ако се премине към прекрояване на бюджета, трябва да е от парламент, който има хоризонт поне една или две години, а не това Народно събрание, което е пред разпускане“, смята икономистът.

Още по темата