56 водачи са санкционирани при акция на полицията срещу говоренето по мобилни телефони при шофиране

56 водачи са санкционирани при акция на полицията срещу говоренето по мобилни телефони при шофиране

Служителите на пловдивската полиция проведоха 6 часова акция за контрол на използването на мобилни телефони от страна на шофьорите на автомобили.
Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По време на шофиране те сериозно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално. Проверени са 1 056 водачи на превозни средства, като за установените административни нарушения са съставени 137 акта и 269 глоби по фиш.
По време на засиления контрол по пътищата, служителите на реда са констатирали 56 водачи, които са говорели по мобилния си телефон докато шофират. Според ЗДвП на водачите е позволено да използват мобилни апарати по време на движение, само ако разговорите се извършват с помощта на устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение е глоба от 50 лв и отнемане на 6 контролни точки.
При проверките са съставени три акта за управление на МПС от водачи, които не са били правоспособни. В 52 от случаите са констатирани шофьори, седнали зад волана неглижирайки своята безопасност- без да поставят колан. 8 са водачите преминали на червен сигнал на светофарната уредба, които с действията си са застрашили живота на останалите участници в движението. 48 са актовете за извършени други нарушения по ЗДвП, като само в 2 от случаите превозните средства са били без задължителната застраховка гражданска отговорност.
На водачи на МПС са наложени 118 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 28 са автомобилите по които са констатирани различни технически неизправности, но въпреки това са били използвани като транспортно средство от своите водачи. С нередовни пътни документи са били 49 от проверените шофьори, като за констатираните нарушения е взето административно отношение. Експлоатираните автоматизирани технически средства и системи по време на засиления контрол са заснели 557 нарушения на скоростните режими.

Още по темата