Румен Радев: Властта режисира провокации

Румен Радев: Властта режисира провокации


През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за несъразмерно полицейско насилие над протестиращи и журналисти, обяви президентът Румен Радев в специално изявление по повод събитията по време на антиправителствените протести. Пострадалите са десетки, както граждани, така и от силите на реда, каза Радев. 

Според него пред очите на българите се търгува подкрепа в парламента по проекта на ГЕРБ за нова конституция.

„Концесионират се плажове, раздават се постове и пари“, подчерта той.

По думите му със силата на парите и под заслона на полицейските щитове се прави опит да бъде прокарана конституция, която е угодна за статуквото.

„Това е престъпно посегателство срещу бъдещето на България. Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица“, смята президентът. 

Радев остро разкритикува депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти заради отхвърленото вето върху Закона за подземните богатства.

„Бяха приети 60-годишните концесии и други ощетяващи текстове“, каза още държавният глава. 

Той смята, че управляващите са свели хилядите мирно протестиращи граждани до криминален контингент. 

„Парламентът със серия от промени обезсмисля машинното гласуване и отваря вратата за опорочаване на всички следващи избори. Действията на управляващото мнозинство не само застрашават гражданския мир. Те задълбочават кризата. Превръщат България в заложник на собственото им политическо оцеляване“, добави Радев. 

Президентът призова и органите на реда, и протестиращите да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт. 

„Протестът е единственото възможно и оправдано гражданско действие срещу похитената българска демокрация. Дълг на всеки български гражданин е да каже „не“ на репресиите, на насилието и беззаконието“, каза още Румен Радев. 

Той завърши изявлението си с поредно искане за незабавна и безусловна оставка на правителството, като единствен изход от кризата.

Още по темата