Еврорегулаторът: Ползата от АстраЗенека е по-голяма от риска

Еврорегулаторът: Ползата от АстраЗенека е по-голяма от риска


Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заяви, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ продължават да надвишават рисковете.

„Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на „АстраЗенека“ за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти“, заяви шефът на лекарствения регулатор Емър Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които определи като „много редки“, са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност.

Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още Кук.

„Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента“, каза още шефът на регулаторната агенция на пресконференцията:

„Тази ситуация не е изненада. Когато ваксинираш милиони, е неизбежно да се появят редки или сериозни случаи на заболявания след имунизацията. Ролята на Европейската агенция по лекарствата е да оцени тези сигнали и да се увери, че вероятните странични ефекти ще бъдат бързо разследвани, за да разберем дали става дума за истински страничен ефект или за съвпадение.“

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18 март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза Емър Кук.

Британски политици, включително премиерът Борис Джонсън, както и учени, днес активно защитиха ваксината на „АстраЗенека“ в серия от медийни изяви.

Британски учени и политически лидери обаче побързаха отново да защитят т. нар. Оксфордска ваксина, изтъквайки, че тя е безопасна и ползите от ваксинирането са далеч по-големи от рисковете.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма основателна причина да се спре или забавя масовото ваксиниране, а първият министър на Шотландия Никола Стърджън – че ще се ваксинира с „АстраЗенека“ без никакво колебание.

Борис Джонсън повтори, че ваксината е безопасна за употреба и медицинските власти са уверени, че тя е безвредна и не е свързана с тежки странични ефекти.

„Това е доказано след изчерпателни тестове. Тази ваксина е безопасна и работи изключително добре, и сега, само шест месеца по-късно, тя се поставя на множество места – от Индия до САЩ, както и във Великобритания, и се използва по целия свят“, написа премиерът във вестник „Таймс“.

Външният министър Доминик Рааб посочи, че британският регулатор за лекарствата е бил категоричен, че няма допълнителен риск от използването на ваксината.

Британски учени от своя страна допълниха, че отчетеното ниво на кръвни съсиреци не надвишава нормалните норми и няма доказателства за новите случаи, че са в резултат на ваксината.

Според данните на британските здравни власти на над 24 милиона души с страната са получили първа доза Covid ваксина.

Още по темата