10 кандидат-депутати от Пловдив и областта с принадлежност към Държавна сигурност

10 кандидат-депутати от Пловдив и областта с принадлежност към Държавна сигурност

10 са кандидат-депутатите от двата пловдивски многомандатни избирателни райони, които имат принадлежност към Държавна сигурност. Това става ясно от списъка, който бе пуснат от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Оттам са извършили проверка, която са обявили, че лицата, регистрирани от РИК за кандидати за народни представители в 45-то Народно събрание  са общо 84. Най-много са от БСП, ДПС и ВМРО.
В пловдивските 16 и 17 МИР най-много са агентите на ДС от русофилската партия на Николай Малинов „Възраждане на отечеството”. Това са Въльо Илиев, който е бил разузнавач, както и агентите Георги Атанасов, Георги Георгиев, Огнян Сапарев и Христо Монов.
Кандидатът от „Атака” в Пловдив град Борис Златарев също има картонче в Държавна сигурност. Социалистът в листата на БСП в 16 МИР Тодор Тодоров е бил щатен служител към службите.
Родената в Сопот Марияна Сарафова е била вербувана като агент, като тя е издигната в 17 МИР от „Изправи се! Мутри вън!”. От партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ” също имат кандидат с минало, свързано с Държавна сигурност – Румен Попов в 17 МИР. Той е бил щатен служител.
Ангел Русев от „Възраждане” в 17 МИР е бил осведомител към структурите на Държавна сигурност.  С агентурно минало е и кандидат-депутатът от ДПС в Пловдив област Рамадан Аталай.  / Trafficnews.bg

Още по темата