Унгария глоби разпространител на книга за „семействата на

Унгария глоби разпространител на книга за „семействата на


Унгарските власти глобиха разпространителя на детска книга за еднополовите „семейства на дъгата“ по закон срещу нелоялните търговски практики. Американският автор нарече решението „пряко посегателство срещу свободата на информацията и свободата на публикуване“, предаде Ройтерс.

Глобата беше наложена точно преди утре да влезе в сила нов закон – заклеймен от Европейския съюз – затягащ забраната за разпространение в унгарските училища на съдържание, за което се смята, че пропагандира хомосексуализма и смяната на пола.

Според представител на местната власт разпространителят е подвел потребителите, защото книгата, в която единият от главните герои е момче с две майки, била поставена в книжарниците сред другите книги за деца, без „различното“ й съдържание да е адекватно обозначено.

Книгата е унгарски превод на „Early One Morning“ („Една сутрин рано“) на американския писател на научна фантастика и фентъзи Лорънс Шимъл, която показва ежедневието на две семейства от перспективата на децата.

„Тази книга е била поставена сред други книги с приказки и по този начин те са нарушили закона“, каза пред частен телевизионен канал Рихард Тарнай, представител на властите в област Пеща. „Нелоялната практика е в това да не можеш да видиш, че в тази книга се появява семейство, което е различно от нормалното семейство. Ако това е отбелязано, няма проблем.“

Тарнай не назова разпространителя, който според закона срещу нелоялните търговски практики трябва да плати глоба в размер на 250 000 форинта (834 долара).

Авторът Шимъл заяви пред Ройтерс, че е от значение, че книгата му е била подложена на атака точно преди в Унгария да влезе в сила новият закон за ЛГБТ+ правата.

„Това е координирана атака, опитват различни методи, за да насадят страх при говоренето за семействата на дъгата и други проблеми, които съществуват в света“, каза той.

Фондацията на семействата на дъгата (Foundation for Rainbow Families), издателят на „Една сутрин рано“, заяви на страницата си във Фейсбук, че книгата е помогнала на близо 1000-та „семейства на дъгата“ в Унгария, под което се имат предвид семейства от един пол, отглеждащи дете, или семейство с ЛГБТ+ родители.

„Семействата на дъгата са напълно нормални, обикновени семейства. Книгата разказва за прости, обикновени случки, а сексуалността на родителите не е тема на книгата.“

Европейският съюз и правозащитни организации остро критикуваха новия унгарски закон. Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново призова той да бъде отменен и заяви, че е „срамота“ хора да бъдат дискриминирани заради сексуалната си ориентация.

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан казва, че защитава традиционните християнски ценности от това, което смята за прекалена либералност на Западна Европа.

Още по темата