Погребението на Петр Келнер ще е в тесен семеен кръг

Погребението на Петр Келнер ще е в тесен семеен кръг

Милиардерът Петр Келнер, доминираща фигура в чешкия бизнес в периода след 1989 г. в страната, загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска през уикенда, обобщи Радио Прага.

Неговата бизнес империя се разпростира по целия свят, допълва медията. Петр Келнер беше сред петима души, загинали при катастрофа на хеликоптер на около 80 километра от Анкоридж в Аляска в събота вечерта, съобщи финансовата му група PPF в понеделник. Съобщава се, че пътували с хеликоптер за да отидат на ски, когато се е случила трагедията.

Келнер отдавна беше известен като най-богатия гражданин на страната. Той обаче избягваше светлината на прожекторите и в продължение на няколко години обществеността го видя само на шепа снимки, уточнява Радио Прага. Личното му богатство се оценява на 17,5 милиарда щатски долара, докато PPF притежава активи в размер на 44 милиарда евро в средата на миналата година, съобщиха медии. Пътят на Келнер към огромно богатство започва през 90-те години, когато той и партньори основават PPF като инвестиционна фирма, когато посткомунистическата Чехословакия разпродава много предишни държавни компании. Тогава PPF купи контролен пакет от най-голямата застрахователна компания в страната, Česká pojišťovna. По-късно PPF се разширява в областите на финансите, телекомуникации и други направления, оперирайки фирми в Европа, Азия, САЩ и другаде.

Освен това групата на Келнер е мажоритарен собственик на Home Credit, фирма за потребителски заеми, която развива сериозна дейност в Китай и други държави от Югоизточна Азия. Той също така притежава телекомуникационни фирми в Централна и Източна Европа, сред които O2 в родната му Чехия. Миналата година PPF финализира поглъщането на централноевропейските медийни предприятия, група телевизионни станции в региона, която включва чешката телевизия TV Nova.

Чешкият премиер Андрей Бабиш определи смъртта на Келнер като невероятна трагедия и изрази искрени съболезнования на семейството му. Говорителят на президента Милош Земан заяви, че държавният глава изключително уважава скритите успехи в бизнеса и безкрайно съжалява за трагичната му смърт. Говорител на PPF апелира за уважение към неприкосновеността на личния живот на семейство Keлнер и заяви, че погребението ще бъде в тесен семеен кръг.

Източник: Actualno.com

Още по темата