Министър Ангелов не отхвърли възможността за пълен локдаун

Министър Ангелов не отхвърли възможността за пълен локдаун

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов говори пред БНТ за кризата с COVID-19 в страната ни, състоянието на здравната система, наличието на лекарства.
За дългоочакваното електронно здравеопазване, електронните рецепти и направления, министърът коментира: „Шефът на Информационно обслужване вчера ме увери, че процесът по електронната рецепта е напреднал и до края на годината ще бъде факт. Електронната рецепта в момента е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво”.
За COVID-болниците
„Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка – в областните градове да има лечебни заведения само за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19.
Болниците ще се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата, защото може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ние ще ги облечем в заповеди на РЗИ или на здравния министър, едва тогава ще започне реорганизацията на болниците. Трябва да гарантираме достъп и навременна помощ на всички”, подчерта проф. Ангелов.
За недостига на лекарства
„На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката”, коментира той.
Ангелов отговори и на въпроса защо има задръжка по отношение на наличието на лекарства в магазините, защото по думите му безразборната употреба на лекарства, дори на обикновен парацетамол, е опасно за живота и здравето на хората.
Ще има ли пълен локдаун
На въпроса дали е готов на пълен локдаун или вечерен час, министърът каза, че пълното затваряне е изключително тежка мярка, а дали въвеждането ѝ ще бъде реално изпълнима е въпрос на анализ. „Всяка една мярка е възможна да се случи, но правителството трябва да осигури компенсация на всеки един, пострадал от тази мярка”, категоричен е той.
„Не ми се е струвало, че до този момент съм изпускал нещата от контрол. За мен подготовката на системата през лятото беше абсолютно адекватна. България се справя”, заключи министър Ангелов.
За ситуацията в здравната ни система
„Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Сега моментът не е за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока”, заяви министърът.
По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри.
Увеличени са трудовите възнаграждения – от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите – с 360 лв., а на санитарите – 120 лв. „Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ”, коментира Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж.
Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, каза здравният министър и даде за пример Пловдив./ Вести БГ

Още по темата