Учените потвърдиха прогнозата за глобална катастрофа за Земята през 2025 г

Учените потвърдиха прогнозата за глобална катастрофа за Земята през 2025 г

През следващите години Земята може катастрофално да пострада поради повишената слънчева активност. Слънчевите изригвания могат да струват само на американската икономика 40 милиарда долара.
През 2020 г. Слънцето навлезе в 11-годишен цикъл на активност, като ще достигне своя пик през 2025 г.
Магнитните бури могат да причинят масивни прекъсвания на електрозахранването и неизправности в работата на спътниците, от които зависи авиацията на цялата планета, съобщава Bloomberg.
През 2015-2017 г. смущенията в Слънцето предизвикаха няколко случая на спонтанни аборти сред жени пилоти, а мъже пилоти развиха катаракта.
Изследователите считат, че вредите от слънчевите бури ще се увеличават в близко бъдеще.
По-специално, специалният помощник на американския президент Джо Байдън, Кейтлин Дуркович, е заявила, че случващото се не е „холивудска фантастика“, а реална заплаха. 66% от американците са практически беззащитни пред нея.
По-рано американски астрономи откриха на Слънцето източник на потенциално опасни частици, които се изхвърлят от звездата с висока скорост по време на слънчевата активност. Частиците достигат до Земята и са потенциално опасни за спътниците и могат да нарушат работата им./Блиц.БГ

Още по темата