САЩ: Санкциите са срещу корупцията, не са политически акт

САЩ: Санкциите са срещу корупцията, не са политически акт


Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона „Магнитски“. Това стана известно от думите на Пол Ахърн – първи заместник помощник-секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии. На нея присъства и американският посланик в България Херо Мустафа.

Американските власти са готови да работят с българските институции по случая със санкционираните български граждани и фирми.

Целта на санкциите по закона „Магнитски“ е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции, стана ясно по време на срещата с медиите

Ахърн каза, че днешното действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция.

„За да продължим да защитаваме глобалната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички правителства да имплементират подходящите и ефективни мерки срещу изпирането на пари, насочени срещу корупцията“, каза Ахърн.

Той заяви също, че от Министерството на финансите на САЩ са готови да работят заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност. Ахърн добави, че призовават съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със санкциониралите лица и свързаните с тях фирми.

Пол Ахърн е пристигнал в България на 31 май, като заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа се е срещнал с настоящи и бивши представители на държавната власт, както и с политически партии. Като предстоят срещи с още представили на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещение на Ахърн в България, той е бил у нас и в началото на 2020 г.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа определи днешния ден и предприетите действия като много важни. Тя акцентира върху желанието на американските власти да бъдат прозрачни към всички относно своите действия.

„Държим на прозрачността и особено в този случай искаме да има прозрачност към всички. Това е много важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите. Денят е много важен, днешните действия са много важни.“, допълни тя.

Още по темата