Поредна вечер на протести и контрапротести в София

Поредна вечер на протести и контрапротести в София


Вече 51 дни продължават антиправителствените протести в столицата. Остават затворени трите възлови кръстовища – площад „Независимост“, при Ректората на Софийския университет и на „Орлов мост“. Демонстрантите настояват и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред румънското посолство. Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер акцията пред румънското посолство е насрочена за 20.00 часа, а целта е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

На мястото продължават да идват граждани от различни квартали, които искат да участват в подписките, които организаторите пуснаха преди дни – едната за импийчмънт на президента Румен Радев, а другата срещу блокирането на възлови кръстовища в София.

Участниците са запознати от медиите за нападението над един от организаторите на протеста срещу блокадите – Георги Флоров. Контрапротестиращи не скриха възмущението си, като смятат, че президентът, който те наричат „разединител на нацията“, е в основата на подобни деяния и го призоваха да се разграничи.

Междувременно днес стана ясно, че са били отправени сериозни критики към България на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България. 

След заседанието нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд обяви, че темата за корупцията в България няма да бъде забравена. 

Покани за участие в заседанието е били отправени към главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Те обаче изпратиха в Брюксел свои заместници, а в съобщение на държавното обвинение се твърди, че инициативата за срещата е била на българския обвинител номер едно.

Част от протестиращите срещу правителството определиха реакцията на Брюксел като закъсняла, при положение че демонстрациите у нас продължават повече от месец.

Още по темата