Акад. Петрунов разби на пух и прах конспиративните теории за К-19 и каза какво наистина се случва на пазара в Ухан

Акад. Петрунов разби на пух и прах конспиративните теории за К-19 и каза какво наистина се случва на пазара в Ухан

Ще се ваксинирам. Записал съм се първи в списъка на НЦЗПБ и чакам съобщението, но не зная кога ще се случи. Това заяви пред Нова телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов.
„Всеки българин трябва много добре да разбере, че това е единственият начин да излезем от тази пандемия. Без тази ваксина ще бъдем още дълги години в това състояние. Не чувствам страх. Подробно съм запознат какво представляват ваксините, как се произвеждат и съм наясно за възможността им да ни спасят. Тя може да даде местни реакции, които не са странични“, каза още специалистът.
„Няма данни да има забелязани странични реакции и вредни влияния върху организма. Не вкарваме нищо живо в човешкия организъм. Вкарваме едно РНК, една платформа. Тя влиза в протоплазмата на клетката, не засяга генетичния материал. Не мога да си представя, че съществува опасност“, посочи той. „Нямаме основание за никакъв страх“, подчерта имунологът.
„Единственият начин да подпомогнем колективния имунитет е масова имунизация, която да намали риска от заболяване“, категоричен бе той.
„Вирусът не е изкуствено създаден. Бях в Ухан по време на първата епидемия, 2002-2003 г. Бях на същия пазар, където възникна епидемията. С очите си съм видял какво представлява този контакт между животни и хора. Напълно възможно е коронавирусът да е възникнал там“, сподели акад. Петрунов.

Още по темата