16-и ден на недоволство в центъра на София, отново блокада на ключови кръстовища

16-и ден на недоволство в центъра на София, отново блокада на ключови кръстовища

Недоволството срещу властта продължава. За 16-ти пореден ден пред сградата на Президентството се събират протестиращи. Те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.
По-рано от т.нар „Отровно трио” съобщиха, че камионът им с озвучителна техника е бил задържан от служители на ДАИ край Долни Богров. Пред NOVA шефът на автомобилната администрация Бойко Рановски обяви, че колегите му са направили рутинна проверка на камиона, която е установила, че той няма нужните документи за обществен превоз.От Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщиха, че инспекторите са установили четири нарушения, за които са съставени 3 акта.
Автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз.
Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози.
Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница. Камионът, който е превозвал платформа за озвучаване, е с наложена принудителна административна мярка и е спрян от движение до отстраняване на несъответствието, заради липсата на лиценз за извършване на превози.
„Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Може да се чувства някава умора у хората, но нещата пак ще ескалират.
Те няма да приключат през август месец, както се надява Борисов и неговото правителство”, заяви един от протестиращите.
„Надяваме се, че това стоене тук ще има полза. Има мизерни заплати, трябва да има промени. Трябва да има промени в здравната система. Всичко трябва да се промени”, каза друг от демонстрантите.
„Рокадите в правителството в никакъв случай няма да се отразят на протеста. Напротив, даже повече ще го активират”, коментира протестиращ.
Не е изключено и тази вечер протестът да се раздели на малки групи, които да блокират възлови кръстовища в София.
През последните дни това изнерви шофьорите, стигна се и до пререкания.
Християни от София излязоха на протест и се обявиха против превръщането на храма „Св. София“ в Истанбул в джамия, където днес се проведе и първа мюсюлманска молитва. Огорчени и обидени от решението на Турция за катедралата граждани се събраха пред столичния храма „Св. София“.
Протестиращи хвърляха пъдпъдъчи яйца по сградата на Министерския съвет. „Целете сградата на онзи пъдпъдък, а не полицаите“, призова Арман Бабикян от организаторите. Той поясни, че яйцата са за „благодарност“ за опита да им се запушат устите.
Тази вечер протестът отново се раздели на няколко групи, които блокираха възлови места в София. Това са кръстовищата на „Орлов мост“, „Лъвов мост“, Попа, Халите, бул. „Фр. Нансен“ и бул. „България“, бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий“, паметника на Левски, ул. „Раковски“ и бул. „Дондуков“. Част от протестиращите блокираха сградата на БНТ.
Недоволството е насочено към генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. С викове „Оставка“ протестиращи са застанали пред всички входове на сградата, която се охранява от полицаи.
Целта на протестиращите е да не позволят на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да напусне сградата. Дариткова е гост на предаването „Панорама“.
Протести имаше и в други градове на страната. Недоволстващи отново се събраха във Варна. „Тук сме за оставка, за уволнение и няма да спрем”, каза един от тях.
В Бургас протестно автошествие пък блокира входа от магистрала „Тракия“. „Имам две дечица – на годинка и на пет годинки. Останах в България, тоест даже се върнах от чужбина по-скоро, а тук – нищо, нищо! Едно голямо нищо!”, каза един от протестиращите.
Демонстрации имаше още в Стара Загора, Пловдив и други населени места./Dariknews.bg

Още по темата