Кантарджиев: Ваксинирайте се, да не стане като в Русия

Кантарджиев: Ваксинирайте се, да не стане като в Русия

„Трябва да се ваксинират хората. Притеснително малко са”, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинацията в Столична община.
Той подчерта, че е срамно за едно общество с претенции за висока обща култура да вярва на абсурдните спекулации за ваксините.
По думите на Кантарджиев трябва да се ваксинират по 50 хил. души на ден, докато вчера са ваксинирани едва 2 720.
„Преди месец и половина, в най-добрия период на ваксинацията имахме по 30-35 хил. ваксинирани на ден”.
„Да направим паралел с някои държави, където има невисоко ваксинационно покритие. Например разпространението на „Делта” – индийският вариант на коронавируса, в Русия, доведе до там, че по данни на СЗО за изминалата седмица има 31% увеличаване на броя на новите случаи”, посочи Кантарджиев.
Според него има ли неваксинирано население винаги може да се получи такава ситуация. А при връщането на хора от държави, където е разпространен вариантът „Делта”, има опасност и за България.
„Новите варианти засега не са опасни, защото ваксините все още им действат”, посочи Кантарджиев. Действат не така добре, както срещу британския, но все пак действат. При британския вариант няма да се разболееш ако си ваксиниран със сегашните ваксини. А от”Делта” варианта ще се разболееш, но леко, само с хрема. Няма да влезеш в болница, лошото, че ще го предадеш на друг човек”, заяви Кантарджиев.
Професорът посочи, че дори в Израел, където по-голямата част от населението е ваксинирано, има две големи неваксинирани групи – ортодоксалните евреи и бедуините.
„Във Великобритания новият индийски вариант измества британския, защото по-лесно се предава от човек на човек, но смъртност няма – има заболяемост, има болнично лечение, но няма повишаване на смъртността”, даде друг пример Кантарджиев, с държава с висок процент ваксинирани.
„Хората могат да са спокойни навън сега. Да се срещат с приятели на открито и да си починат психически. Второто най-важно нещо е колкото се може повече хора да се ваксинират”, заяви Кантарджиев.
Той подчерта, че делът на страничните реакции при ваксините е изключително нисък.
„Децата над дванадесетгодишна възраст с хронични заболявания като диабет задължително трябва да се ваксинират”, посочи Кантарджиев.
„България е единствената държава, в която хората имат избор и на ваксини и на време за ваксинация”, отчете Кантарджиев.
„Ако не бяха строгите мерки през март и април миналата година щяхме да имаме 50 хил. умрели”, добави вирусологът./Вести.БГ

Още по темата