Комисията за незаконно подслушване призова за обяснения Гешев

Комисията за незаконно подслушване призова за обяснения Гешев

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде призован във временната парламентарна комисия за незаконното подслушване на граждани. Това стана ясно след поредното ѝ заседание, предаде БТВ.
Ще бъдат призовани и служители от МВР, ангажирани с подслушването. До момента комисията е установила, че около 1000 души са били разработвани и подслушвани заради протестите миналото лято. Сред тях са политици, журналисти, общественици, кандидат-депутати и прокурор.
Разрешителите са издавани от Специализирания наказателен съд на основанието на член 95 от Наказателния кодекс за въоръжено въстание и бунт срещу държавата.
„Доматите и яйцата се оказаха сериозно оръжие, затова ще призовем Гешев, за да ни обясни правното основание на образуваната преписка. Те я държат висяща, за да не можем да се сдобием с документацията, позовават се на следствена тайна“, заяви председателят на комисията Николай Хаджигенов.
Комисията разследва и полицейското насилие на протестите. МВР са изпратили днес три тома с документи на депутатите. Те разкриват, че комисия в СДВР е установила, че спрямо журналиста Димитър Кенаров са използвани незаконосъобразно сила и помощни средства./Новини.БГ
 

Още по темата