Проф. Христова: Радев представи различен профил от атакуващия с юмрук. В ГЕРБ имат огромен потенциал да са първи на 11

Проф. Христова: Радев представи различен профил от атакуващия с юмрук. В ГЕРБ имат огромен потенциал да са първи на 11

Президентът представи един различен профил от това, което сме свикнали да виждаме.
Това каза пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова. Тя уточни, че тази промяна е настъпила със започването на процедурата по преговори за съставяне на служебно правителство, преди това е бил атакуващ с юмрук и това е асоциацията на неговото поведение. 
По думите ѝ Румен Радев излъчва сигнали, които са позитивни, като човек, който е в предизборна кампания. Проф. Христова подчерта, че това е и обяснението ѝ за състава на служебния кабинет. „Ако погледнем четворката министри – на правосъдието, на вътрешните работи, на финансите и служебния премиер, които ще организират изборите, ще разберем, че отговорните за изборния процес са БСП“, подчерта тя.
На въпрос дали властта е причината за съществуването на ГЕРБ, политическият психолог коментира: „В момента ГЕРБ осъзнава, че не може да продължи по стария начин, по който е структурирана партията и лидерството в нея. Ако ГЕРБ иска да оцелее, трябва политиците в нея да започнат да работят като в партия с устойчиво присъствие, а не като лидерска партия.  Националното съвещание на партията във вторник не показа знаци в тази посока“.
Проф. Христова изказа теза, че ГЕРБ има „огромен потенциал“ да са първа политическа партия на предсрочните избори на 11 юли, защото хората са изплашени от това, което се случи в 45-ото Народно събрание. Тя обаче уточни, че успехът на ГЕРБ ще зависи от предизборната кампания, която ще проведат: „Потенциалът може да спихне, ако в кампанията не говори така, както трябва да се говори на избирателите“.
Прогнозата ѝ за партиите на протеста е за най-добър резултат при „Демократична България“, защото само представителите на това обединение не са влезли в „грозния тон на комуникация“ в приключилия парламент. Тя допусна „Изправи се! Мутри вън!“ да не влезе в следващото Народно събрание, докато патриотичните партии имат шанс за това./Новини.БГ
 

Още по темата