Стабилността в региона на Източното съседство е приоритет за

Стабилността в региона на Източното съседство е приоритет за


Министърът на външните работи Светлан Стоев на среща на външните министри на ЕС в Лисабон.

„Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за България като страна с излаз на Черно море“, това подчерта министърът на външните работи Светлан Стоев по време на неформалната среща на външните министри на ЕС „Гимних“ в Лисабон в рамките на дискусия, посветена на продължаващите конфликти на изток от границите на Европейския съюз.

България приветства проактивен подход от страна на ЕС и по-активно ангажиране с търсенето на решение на конфликтите, изграждането на устойчивост и засилване на политическия диалог.

„Тясното сътрудничество с ОССЕ и създаването на стимули за разрешаване на замразените конфликти трябва да продължат. Диалогът с Москва, с оглед нейно конструктивно ангажиране в търсенето на решение на конфликтите в нашето източно съседство, следва да е част от дневния ред на отношенията ЕС-Русия“, добави още българският първи дипломат.

Срещата във формат „Гимних“ бе разделена в три работни сесии. В рамките на останалите две министрите на външните работи обсъдиха отношенията ЕС-Африка и перспективите и амбициите, които си поставя партньорството на Съюза с Индийско-тихоокеанския регион.

По време на работния обяд с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади министрите акцентираха върху значимата роля на Кралството за поддържане на мира и стабилността в региона, включително йорданското гостоприемство по отношение на големия брой сирийски, палестински и бежанци от други държави. Обсъдена бе неотдавнашната ескалация в израелско-палестинския конфликт и перспективите за намиране на трайно решение.

В двустранен разговор след обяда министър Стоев потвърди пред министър Сафади значението, което България отдава на отношенията си с Йордания, както и готовността на страната ни да проведе пълноценна среща по сигурността в рамките на „Процеса Акаба“.

Още по темата